НОВИНИ

Създава се Координационен съвет, който да организира процеса на имунизация (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
18:03, 02.12.2020
Чете се за: 02:27 мин.
Здраве
Снимка: БГНЕС

Създава се Координационен съвет, който да организира целия процес по имунизация срещу COVID-19 у нас. Следващите дни този съвет трябва да представи ясен план за ваксиниране. Окончателно днес стана ясно, че до края на годината първите ваксини ще пристигнат. Министърът на здравеопазването представи Национален план за готовност при пандемия.

Планът, който днес Министерският съвет прие, ще бъде нещо като шаблон, по който да се действа при евентуални следващи епидемии, не само от COVID-19. Направен е по насоките на СЗО и съдържа алгоритъма, по който институциите трябва да действат и да комуникират помежду си.

Този план вече е факт, но сега премиерът поиска и план за ваксините. Затова се създава и Координационен съвет, който ще се заеме със задачата да организира и логистиката, и съхранението на ваксините, и самото ваксиниране, когато дойде време за това.

Министърът на здравеопазването заяви, че очаква ваксинирането да започне след Нова година. И увери, че българите ще имат достъп до ваксините, до които имат достъп и французите, и германците, и всички други граждани на Европейския съюз - ваксините ще са едни и същи.

В момента тече процеса по оборудване с хладилници и фризери, в които ще се посрещне първата пратка с ваксини.

Доц. Ангел Кунчев: Имунизацията срещу COVID-19 ще започне след Нова година

Последни дни на подготовка за пристигането на ваксините - до края на седмицата три места в страната ще бъдат оборудвани с хладилници и фризери. В тях ще се складира първата пратка от 130 000 американски ваксини на "Пфайзер".

Следващите пратки ще се разпределят и в други градове. Но още преди ваксините да са пристигнали, здравният министър напомни:

"Съществува усещането, че ваксините по някакъв начин ще бъдат наложени. Не, ваксините ще бъдат доброволни", каза Костадин Ангелов, министър на здравеопазването.

И безплатни. Премиерът нареди да бъде създаден още един нов щаб - Координационен съвет, който да организира всички детайли по имунизацията.

"Всеки ден 24 часа с това да се занимава, за да може ваксината, която дойде, с фризери, без фризери - съответно да сме готови още първия ден да почнем", каза Бойко Борисов, министър-председател на Република България.

Ваксинирането ще се ръководи от проф. д-р Красимир Гигов. До следващата седмица трябва да има точен план кой, кога и от коя ваксина ще може да се възползва.

"Съсредоточете се първо в медицинския състав, групите - най-уязвимите, защото имаме средна смъртност - 71 години, сиреч към възрастните хора. И тогава мислете за нататък", каза Бойко Борисов, министър-председател.

"Ще видим какви са възрастовите групи, за които те са показани, че могат да бъдат приложени. Тогава ще можем да влезем в много големи детайли, които да касаят таргетните групи, с които ние ще ваксинираме", каза Костадин Ангелов, министър на здравеопазването.

По темата за лекарствата за COVID-19 премиерът увери - недостиг няма.

"Идват 300 000 дози от хепарина, за да може за всеки един човек да има. ремдесивир има достатъчно", каза Бойко Борисов.

Приеха Националния план на България за готовност при пандемия

На бюрото на здравния министър вече стои и одобреният Национален план за готовност при пандемия. В него е описано какво трябва да правят институциите оттук нататък при следващи случаи на епидемии.

"С какво е различен този план? С това, че той не е план за дадена болест. Той е план за пандемия, която може да възникне от някаква болест. Той оттук нататък ще служи по принцип за генерична готовност на държавата да се срещне с каквото и да било", каза доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

За по-строгите мерки и това, че на места ограниченията не се спазват - здравният министър призна:

"Много е трудно да осъществим контрол навсякъде в страната, за да проверяваме как и къде нещата се случват правилно. Ако някой се опита да надскочи заповедта - аз съм сигурен, че могат да се измислят хиляди вратички, хиляди възможности", каза Костадин Ангелов, министър на здравеопазването.

По-строгите мерки вече дават положителен резултат, но е твърде рано за изводи.

"Трябва да мине поне още една седмица, за да кажем какво ще се случи. Ако нещата продължават така и мерките дадат резултат, ние имаме визия кои да са първите неща, които да започнем да отваряме. Мога да отворя леко вратата - ще започнем от детските градини и от яслите", каза Костадин Ангелов, министър на здравеопазването.

Дотогава обаче здравният министър помоли и гражданите да помагат в контрола - като дават сигнали за случите, в които някой надскача заповедта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приют в Русе иска PCR тест от бездомни хора, които нямат пари и личен лекар
Приют в Русе иска PCR тест от бездомни хора, които нямат пари и личен лекар
Колония от мравки отглежда Природонаучният музей в Пловдив
Колония от мравки отглежда Природонаучният музей в Пловдив