НОВИНИ

Кога и как одобрената от Великобритания ваксина ще влезе в употреба

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:58, 02.12.2020
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Великобритания стана първата държава в света, одобрила ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер" и "Байонтех". Британските здравни власти съобщиха, че според тях, ваксината е безопасна и може да влезе в употреба. Очаква се това да стане още в началото на следващата седмица.

"Исторически момент в борбата с пандемията и поредното доказателство, че науката ще победи" - така коментираха от "Пфайзер" решението на Великобритания. Здравните власти уверяват, че нищо не е спестено при анализа на препарата.

Д-р Джун Рейн, Агенция за регулиране на лекарствата и здравните продукти: Препоръката на агенцията е дадена след изключително задълбочен и научно обоснован анализ на доказателства за безопасност, ефективност и качество на ваксината на "Пфайзер" - "Байонтех". Тя е одобрена само и единствено защото са извършени всички тестове.

Лондон вече е поръчал 40 милиона дози от препарата, които са достатъчни за ваксинирането на 20 милиона души. Първите 800 000 дози ще бъдат доставени още следващата седмица.

Ваксината се съхранява при температура минус 70 градуса по Целзий и поставянето ѝ - поне в началото, ще се извършва в болниците. Препаратът е двукомпонентен. 21 дни след първата доза се поставя втората. Имунитетът се засилва след първия прием, но препаратът започва да действа най-ефективно на седмия ден след втория прием. Ефективността на ваксината е 95%.

Направен е подробен план кой ще бъде имунизиран. На първо място това са обитателите на домовете за възрастни и персоналът им. Следват хората над 80 години и лекарите и социалните работници от първа линия. Третата група - всички над 75 г., четвъртата - всички над 70 г. и хора в критично здравословно състояние.

Великобритания назначи първия в историята министър на ваксинацията

На ваксинация няма да подлежат бременните и повечето деца под 16 години.

Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания: Горещо препоръчвам на хората да се ваксинират, но не е част от нашата култура, нито е наша амбиция да правим ваксината задължителна - ние не работим така.

Ваксините за британския пазар ще се произвеждат в завод в Белгия.

Мат Ханкок, министър на здравеопазването на Великобритания: Много съм развълнуван и горд, че Великобритания е първата държава в света, която одобри ваксината. Когато я осигурим на най-нуждаещите се, ще можем всички да започнем да се връщаме към нормалния си начин на живот и към нещата, които обичаме.

Това е новината, която всички чакахме, коментират на Острова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мистериите около монолита в Юта се заплитат (Видео)
Мистериите около монолита в Юта се заплитат (Видео)
Брюксел представи план за нови отношения с Америка
Брюксел представи план за нови отношения с Америка