НОВИНИ

Брюксел представи план за нови отношения с Америка

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:50, 02.12.2020
Чете се за: 00:47 мин.
По света

"Европейският съюз очаква с нетърпение бъдещото сътрудничество с Вашингтон, готови сме да обсъждаме общите ни приоритети с новия президент на Съединените американски щати".

С това послание, което се очаква да бъде одобрено от лидерите на страните от ЕС, Брюксел отново протяга ръка към Вашингтон и се готви за нова ера в отношенията, след години на напрежение, взаимни обвинения и размяна на остри реплики.

Европейската комисия представи днес и конкретен план за глобална промяна в отношенията.

Жозеп Борел - върховен представител по въпросите на сигурността и външните работи: Всички знаят, че Европейският съюз и САЩ са най-близките партньори и съюзници, свързани с общи ценности, исторически връзки и споделени цели. Няма по-важен и по-стратегически партньор за Европейския съюз от САЩ. Затова днес ние формулираме приоритетите за предефиниране на нашето партньорство в няколко области.

Брюксел предлага съвместни действия в областта на здравеопазването и борбата с пандемията от COVID-19, които включват и засилване на ролята на Световната здравна организация.

Другата важна тема е борбата с климатичните промени. Брюксел ще се опита да убеди трансатлантическите си партньори да споделят целта нулеви емисии вредни газове до 2050 г.

Еврокомисията предлага преговори за разрешаване на търговските споровете и взаимните санкции, съответно заради Боинг и Еърбъс.

Технологиите и глобалната сигурност също са сред неотложните въпроси.

Лидерите на евроинституциите очакват Джо Байдън да посети Европа още в първата половината на следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кога и как одобрената от Великобритания ваксина ще влезе в употреба
Кога и как одобрената от Великобритания ваксина ще влезе в употреба
Оковаване с вериги и бой с пръчки в български психиатрии и социални домове
Оковаване с вериги и бой с пръчки в български психиатрии и социални домове