Оковаване с вериги и бой с пръчки в български психиатрии и социални домове

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:42, 02.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:29 мин.
Общество

Съветът на Европа констатира случаи на физическо малтретиране на пациенти в психиатрични болници и на хора с умствена изостаналост в социални домове в България.

Тревожните данни са изнесени в доклад на Комитета за предотвратяване на изтезанията към организацията. Заключенията са направени след посещения на експерти през август в шест домове и болници у нас.

"Не вярвахме на очите си, това са срамни, средновековни практики, които би трябвало да са изчезнали от Европа не преди десетилетия, а преди векове", каза пред БНТ председателят на Комитета за предотвратяване на изтезанията Микола Гнатовский, който ръководи мисията у нас.

През 2017 г. експерти на Съвета на Европа са били в България и са установили "много притеснителни неща". Мисията им през август тази година цели да види дали има подобрение на ситуацията. Според Гнатовский промяна няма.

Микола Гнатовский - председател на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа: За жалост и в трите болници установихме физическо малтретиране на пациентите от екипа - шамари, юмруци, блъскане, ритници. В "Иван Рилски" и в Бяла има средства за механично задържане, които се използват по принцип в психиатрията, но там - по неправилен начин, понякога с катинари, които могат да наранят пациентите. В Царев Брод

видяхме средновековни практики с метални вериги с катинари за връзване на пациентите.

Много пациенти ни разказаха за това. Намерихме веригите в кабинетите на персонала. Оковаването понякога е продължавало дни наред.

Ситуацията не е по-различна и в институциите за хора с умствена изостаналост.

Микола Гнатовский - председател на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа: И тук

във всички домове се натъкнахме на малтретиране, лоши материални условия.

Видяхме и незаконно ограничаване на хората в такива домове. В България завързването на тези хора е незаконно, но въпреки това се практикува, също с вериги.

Пратениците са се натъкнали и пръчки, с които се бият пациентите или обитателите на домовете. Експертите са имали разговори с две министерства - на здравеопазването и на труда и социалните грижи.

Микола Гнатовский - председател на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа: Българските власти също бяха шокирани от тези срамни практики. Министерството на здравеопазването бяха шокирани да чуят това, казаха, че не знаят за тях. На място обаче, когато дискутирахме това, например в Царев брод с директора на болницата,

тя не отрече нищо, просто каза "Добре, ще спра да използвам тези методи".

Това е изключително шокиращо, защото болницата всъщност има модерни средства, колани, но те не ги използват. Те предпочитат веригите.

Според Гнатовский българските власти омаловажават проблемите и отлагат решаването. Ако няма подобрение на ситуацията, Комитетът ще излезе с т.нар. публично изявление, което е предупреждение към всички институции в Съвета на Европа и Европейския съюз да се намесят и да започнат процедури към страната.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Брюксел представи план за нови отношения с Америка
Брюксел представи план за нови отношения с Америка
Италия няма да отхлабва мерките за празниците. Франция изгражда КПП-та по границите
Италия няма да отхлабва мерките за празниците. Франция изгражда КПП-та по границите