НОВИНИ

Как се справят работещите родители, които не могат да оставят децата си сами вкъщи?

bnt avatar logo
от БНТ
17:49, 02.12.2020
Чете се за: 01:58 мин.
Регионални

Няколко дни след затварянето на училищата и детските градини, да видим как се справят семействата с две и повече малки деца! Какво се случва с всички работещи родители, които нямат право на отпуск, а децата им не могат да останат сами вкъщи? На гости на семейство Ангелови и семейство Борисови от Враца.

Станислава и Десислав имат две деца - на 3 и 7 години. Затварянето на училищата и детските градини се оказа истински проблем за тях. И двамата родители са работещи и без възможност за дистанционна работа. Как ще се справят до януари с гледането на децата, когато първокласничката има нужда от помощ за електронното обучение, а по-малкото дете изисква постоянни грижи?

"Специално за нас родителите е доста трудно. Моята работа е на смени и преди смяна и след смяна имам нужда от почивка, но с онлайн обучението това няма как да се получи. Не може да излизаме отпуска, когато искаме, местата ни може да изстинат", каза Десислав Ангелов

А на малкия Илиянчо е забранено да влиза в стаята на сестра си по време на дистанционното обучение.

"Иска си и той внимание, постоянно търси кака си. Свикнал е като са вкъщи да си играят, да са постоянно заедно. При нея постоянно трябва да има някой, който да следи, да снимаме домашни, да се пращат госпожата. Сега извънредно се случихме и двамата да сме заедно вкъщи, но ще е по един човек. Бабите и дядовците са работещи", каза Станислава Ангелова.

За кратко време е трябвало да подсигурят и техника за обучението в електронна среда.

"Самата инвестиция за онлайн обучението не е за подценяване. Не всеки може да си позволи 1000-1200 лева", каза Десислав Ангелов.

Въпреки новите социални мерки, които правителството въведе, Станислава и Десислав не вярват, че могат да бъдат одобрени. Досега семейството не е получавало нито детски надбавки, нито еднократна помощ за първокласник, тъй като не отговарят на критериите за доходи. Надвишават сумата с около 10 лв.

И както всеки първокласник, който с трепет очаква първия учебен ден, така и Никол вече иска отново да се върне в училище.

А в дома на семейство Борисови близнаците Венелин и Даниел бяха в час по математика.

На този етап майката Борислава се справя сама, тъй като бащата работи като международен шофьор. Но сега когато учебните занятия са от вкъщи е принудена да ползва неплатен отпуск, за да бъде с тях.

"За моите деца съм си взела един месец неплатен отпуск. След 1 януари, там първият работен ден, най-вероятно ще се намесят и баби", каза Борислава Бориславова.

Борислава се надява да бъде одобрена и за новите помощите, които предлага държавата във връзка с разпространението на коронавируса.

"Която е за неплатен отпуск на родител заради онлайн обучението. Най-вероятно ще ме одобрят. До сега взимам детски за близнаци. Кандидатствах и за първокласници", каза Борислава Бориславова.

Борислава никога не е подозирала, че един ден ще влезе в ролята на учител.

"Първи клас онлайн обучение и най-вече аз да съм госпожата, която ги следи, когато нещо се карат, нали професията учител си е професия учител, има си подход", каза Борислава Бориславова.

Както майката на близнаците, така и много други родители си спомнят за препоръките към децата да не играят дълго време на компютъра и таблета, но сега всичко е различно.

"Беше вредно гледането на телевизия, вредно да се стои на таблет на лаптоп. Но както виждате сега, при извънредното положение не е забранено, не е вредно", каза Борислава Бориславова.

Основните притесненията на родителите са всичко това да не продължи и през януари. Всички обаче остават с надеждата тази учебна година да не се окаже нулева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колония от мравки отглежда Природонаучният музей в Пловдив
Колония от мравки отглежда Природонаучният музей в Пловдив
По 1000 души на сесия за Световното по дартс
По 1000 души на сесия за Световното по дартс