НОВИНИ

Водна криза в Бургас няма да има

bnt avatar logo
от БНТ
18:12, 01.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

За да няма водна криза в Бургаска област - Варна отстъпва язовир "Камчия" на Бургас, докато се гарантира осигуряване на питейна вода от други два алтернативни източника - язовирите "Порой" и "Ахелой". Те трябва да се свържат с деривация-Бургас до 20 февруари.

Проблемът с безводието в Бургас е от 3 години, като причината най-вече е в липсата на валежи.

Днес на извънредно съвещание министърът на околната среда и водите Емил Димитров, заместник-регионалният министър Николай Нанков, кметовете на Бургас и Варна и ВИК шефове търсиха решение на проблема.

Към момента количествата вода в яз. " Камчия" са 22 млн. куб. м, което е 30% от общия обем.

Проблемът с водната криза в Бургас ще бъде решен като количествата в яз. "Камчия" ще отиват само за града и няма да се използват от Варна, както досега.

Междувременно ще се строи връзка на язовирите "Порой" и "Ахелой" с мрежата на ВиК-Бургас. Това ще струва 60 млн. лв., които ще се осигурят от бюджета на българския ВиК холдинг.

За да бъде гарантирана водата на Бургас, ще бъде изградена 10-километрова водопреносна мрежа, която да свърже язовирите "Ахелой" и "Порой" към деривация-Бургас. По този начин ще се осигури вода за Южното Черноморие през следващата година.

"Варна, образно казано, ще се лиши малко от водата от "Камчия". Ще получим за няколко месеца вода, неизпратена за Варна, и ще дойде в Бургас. Ще изолираме вода в "Порой", която да стигне за още няколко месеца - имаме си разчети и планове. И, разбира се, ще преведем в изправност "Ахелой" - другия язовир", обясни екоминистърът Емил Димитров.

"Ние вече имаме гарантираното финансиране на проекта, разчертали сме графиците за максимално бързо влизане на тези два язовира в стопанската система на Бургас", подчерта Николай Нанков, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Варна ще се захранва с вода от деривация "Китка", която ще бъде резервен водоизточник.

"Това няма да стане за сметка на варненци, т.е. няма да има повишаване на цената на водата, тъй като ще ползваме вода оттам. Факт е, че това ще ни даде три месеца, а да не казвам и 5 месеца възможност да черпи Бургаска област съответно от яз. "Камчия", допълни Нанков.

"Доволни сме от мерките, доволни сме от сроковете - те са изключително кратки. И съм убеден, че ВиК-Бургас ще се справи с това предизвикателство", каза Димитър Николов, кмет на община Бургас.

За да се ускорят процедурите за осигуряването на резервни количества питейна вода за Бургаска област се налага да бъде обявено бедствено положение, а с решение на Министерския съвет собствеността на двата язовира - "Ахелой" и "Порой" да се прехвърли на областната управа в Бургас.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
При какви обстоятелства личните лекари ще издават електронно направление за PCR тест?
При какви обстоятелства личните лекари ще издават електронно направление за PCR тест?
Захариева: Шокирана съм от бруталното нападение в Трир
Захариева: Шокирана съм от бруталното нападение в Трир