НОВИНИ

Поетичен конкурс за хора с увреждания се проведе в Лом

bnt avatar logo
от БНТ
17:49, 01.12.2020
Чете се за: 01:01 мин.
Култура

Единствен по рода си конкурс в света се организира в град Лом. Противно на това каква слава се носи за Северозапада у нас, като най-бедния район в Европа, там кипи желание за творчество. Един специален конкурс буди надежда у едни специални хора.

Конкурсът "Огърлица от разЛОМени слова" ни доведе в крайдунавския град Лом.

Неговото създаване дава възможност на участниците да изразят себе си чрез думите на словото. Той е единствен в България, няма аналог в Европа, а може би и в целия свят.

Юрий Йорданов - литературен критик, член на Съюза на българските писатели, председател на Дружество будители в област Монтана: Нарекохме го "Огърлица от разЛОМени слова". Защо тези слова са разломени? Защото това са хора, които съдбата, по един или друг начин, било то по рождение, било то в последствие на житейския път, са получили някакво увреждане, но онова, което Господ им го е дал - талантът, дарбата, то си остава.

Конкурсът се организира за втора година от Дружество будители в област Монтана. Участват хора с увреждания и такива, които споделят техните съдби.

През 2019 г. участие са взели близо 100 участници с 271 стихотворения. Тази година той дори прераства в международен. Творби идват от САЩ, Великобритания и Белгия. Всички материали се получават по мейл.

Наградите за 1-во, 2-ро и 3-то място са парични, съответно - 250 лв., 200лв., 150 лв. Има и специални предметни награди.

Отличени тази година са: първа награда за Юлия Девизиева от София, втора награда на Христина Главанова от Севлиево, трета награда на Гюлшен Алиева от Плевен.

Конкурсът и организаторите срещат поздравления и подкрепа на Министерството на труда и социалната политика, Агенция за хората с увреждания, Община Лом, Дирекция хуманитарни и социални дейности.

Организатори и участниците се надяват този конкурс да се превърне в кауза и
да прерасне в традиция.

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гришо показа новата си приятелка Лолита
Гришо показа новата си приятелка Лолита
Рибари залесиха язовир "Дъбника" край Враца
Рибари залесиха язовир "Дъбника" край Враца