НОВИНИ

София ще иска заем от ЕИБ за изграждането на транспортна инфраструктура

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:07, 01.12.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Столична община планира изграждането на 10 стратегически обекта за транспортната инфраструктура на София. Това съобщи в профила си във Фейсбук кметът на града Йорданка Фандъкова.

За да успеем да завършим тези стратегически обекти за срок до 5 години, предлагаме взимането на инвестиционен заем от 60 млн. евро от Европейската инвестиционна банка, посочва в поста си Фандъкова. Кметът пояснява, че целта на външното финансиране е за кратък период от време да изградим инфраструктура, която е ключова за развитието на града десетилетия напред.

Сред планираните обекти са довършване на бул. „Тодор Каблешков“ и бул. „Филип Кутев“, които ще разтоварят чувствително трафика през центъра; изграждане на бул. „Копенхаген", което ще даде нова връзка на „Младост“ с бул. „Цариградско шосе“; изграждане на бул. „Източна тангента“; както и изграждане на бул. „Рожен“, който ще даде връзка на северните квартали с центъра.

Приоритетни са още разширяването на бул. „Ломско шосе“; реконструкция на бул. „Скобелев“ и реконструиране на транспортния тунел под НДК; рехабилитация на тунела към „Люлин“ (бул. „Царица Йоана“) заедно с пътните платна и трамвайния път; обновяване на трамвайното трасе по бул. „Стамболийски“ заедно с ремонт на пътните платна; и изграждане на Зеления ринг на София – от „Слатина“ до Борисовата градина, което включва велоалея, места за спорт и почивка по трасето на старата жп линия.

За част от обектите вече има работни проекти, за други работното проектиране е на финала и вървят отчуждителните процедури, пояснява кметът. За всеки случай е подготвен и списък с пет резервни обекта, които да могат да заместят основен проект, ако все пак има забавяне.

Резервните обекти са изграждане на ул. „Войводина могила“ в „Овча купел“; рехабилитация на бул. „Рожен“ от надлеза при жп линията до надлез „Надежда“; рехабилитация на бул. „Джеймс Баучер“ заедно с трамвайното трасе; изграждане на Западната тангента и възстановяване от бордюр до бордюр на улиците, по които в следващите години ще бъде изграждана канализация по програмата „Околна среда“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов към Шарл Мишел: Трябва да обърнем внимание на готовността на ЕС за справяне при пандемии
Борисов към Шарл Мишел: Трябва да обърнем внимание на готовността на ЕС за справяне при пандемии
7 години затвор за турски гражданин, пренесъл през границата 50 кг хероин
7 години затвор за турски гражданин, пренесъл през границата 50 кг хероин