НОВИНИ

Отвориха временен приют за бездомни в Хасково

bnt avatar logo
от БНТ
15:35, 01.12.2020
Чете се за: 00:44 мин.
Регионални

За поредна година в Хасково отвориха временен приют за бездомни хора през зимата. 4 стаи с общо 12 легла в сградата на Обществената къпалня са приготвени за хората без покрив.

Освен подслон някои получават в приюта и втори шанс в живота.

Като Димитър Георгиев, който е изкарал 11 години на улицата. Миналата зима попаднал тук като бездомник, а сега работи като портиер в приюта.

Димитър Георгиев: Получих общинско жилище, дадоха ми помощи. И се оправих, стъпих си на краката, работя, никога не ме е мързяло, и на по-малките от мен им върша работата.

Временният приют за бездомни в Хасково вече отвори врати и очакват първите обитатели.

Маргарита Георгиева, гл. експерт „Социални дейности" в Община Хасково: Получават легло, топлина, също има баня и тоалетна, която могат да ползват.

От временния подслон могат да се възползват само регистрираните бездомни в отдел "Социално подпомагане". Те са 11 в цялата община, но не всички искат да се възползват от подкрепата.

Маргарита Георгиева, гл. експерт „Социални дейности" в Община Хасково: 7 човека бяха миналата година, като тук са на свободен режим. Могат да излизат, когато пожелаят. Има охрана, която следи за вътрешния ред и за правилата в сградата.

Назначен е и хигиенист, който да се грижи за чистотата и дезинфекцията на помещенията. Приютът ще работи до края на март.

Автор: Цанка Семерджиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията търси собственика на намерена сума пари в София
Полицията търси собственика на намерена сума пари в София
БНТ с нов подкаст – „Домът на българското кино“
БНТ с нов подкаст – „Домът на българското кино“