НОВИНИ

35 деца от санданско село нямат компютри и не могат да учат онлайн

bnt avatar logo
от БНТ
12:45, 01.12.2020
Чете се за: 00:59 мин.
Образование

35 деца от санданското село Дамяница не могат да се обучават дистанционно. Причината е, че нямат компютри или мобилни устройства, на които да следят уроците онлайн. Част от тях нямат и интернет.

В основното училище в село Дамяница се обучават 122-ма ученици. Семействата на част от тях са многодетни или без възможност да осигурят мобилни устройства на децата си.

Училището също не може да купи таблети за всички, които нямат. За това и преди дни директорът публикува в социалните мрежи молба, който може да дари работещи компютри, таблети или телефони.

"Много от хората, особено сега пред Коледа, си сменяват устройства, отпадат устройства, които за нас пък ще ни бъдат в полза и могат да бъдат раздадени на децата. Въпросът е тези устройства да може да се монтира софтуера, който е необходим за обучението", каза Павел Ерменков, директор на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - с. Дамяница.

Жасмина Тюлекова видяла молбата на директора в социалните мрежи и решила да дари два телефона.

"Казах на малката дъщеря, тя веднага ги намери, намерихме и зарядните устройства, даже и изтрихме там настройките, в момента сме на фабрични настройки даже се и зареждат и са готови за предаване за да помогне на децата", каза Жасмина Тюлекова.

Освен Жасмина още няколко души са се свързали с директора и са заявили желание да дарят устройства. Училището пък вече е организирало достъп до интернет на децата в неравностойно положение.

"Имаме 10 устройства, които с картите, които ще ги сложим, едно устройство обхваща около 15 човека. Така, че ако ги разположим тука поне в селото, където е проблема ще осигурим и достъп до интернет", каза Павел Ерменков, директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" - с. Дамяница.

А докато всички деца бъдат снабдени с устройства за онлайн обучение, задачите ще им се дават в писмен вид.

Автор: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 медицински сестри от детските градини и ясли в Добрич оказват помощ на болницата
10 медицински сестри от детските градини и ясли в Добрич оказват помощ на болницата
Руски милиардер купува Ботев (Пловдив)
Руски милиардер купува Ботев (Пловдив)