НОВИНИ

200 електронни направления за PCR тестове са издадени още със старта на системата

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
11:37, 01.12.2020
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

COVID епидемията ускори пускането на електронните направления, съобщи пред журналисти зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Тя заедно с представител на „Информационно обслужване“ провери как работи системата за издаване на електронно направление за безплатен PCR тест в XVII ДКЦ в София.

„Мисля, че след 20 години отлагане, изчакване и анализи можем да се похвалим с тази малка стъпка, която направихме в електронното здравеопазване, а именно първият опит да въведем електронното направление в областта на медико-диагностичните дейности“, каза Начева.

От днес личните лекари издават безплатни направления за PCR

Министерството на здравеопазването осигури централизирания модул, възможността всеки, който желае да се свърже с този модул, независимо коя софтуерна служба го обслужва, независимо колко пациенти има, да може за своите пациенти и записани лица да прилага и електронната форма на насочване за изследвания, поясни тя.

Остава и хартиеният носител като опция, но вече има и друга възможност. На първия етап сме включили PCR изследванията и част от медико-диагностичната диагностика, свързана с COVID лечението. След това ще разширим и с останалите медико-диагностични изследвания.

До 11.00 ч. днес са издадени близо 200 електронни направления. Около 100 общопрактикуващи лекари са се възползвали от тази възможност, отчете зам.-министърът. Системата има покритие в цялата страната, увери Начева и допълни, че са много малко областите, от които няма издадени такива направления.

Хартиените направления ще отпаднат тогава, когато сме спокойни, че процесът работи безпроблемно. И когато всички общопрактикуващи лекари желаят да издават само и единствено електронни направления. Това е нещо, което съвместно с Българския лекарски съюз ще обсъждаме, поясни зам.-министърът.

Стойността, която здравната каса заплаща, за която и да е медицинска дейност, е част от основния пакет медицински дейности. Когато договорен партньор получава от касата, по договор с нея, средства за PCR тестове, пациентът не трябва да доплаща по никакъв начин и по никакъв повод. Ако пациентът е самонасочил се или по собствено желание си прави тези изследвания, там вече хипотезите са най-различни, акцентира Жени Начева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Благоевград служители и работодатели започнаха да подават документи за подпомагане
В Благоевград служители и работодатели започнаха да подават документи за подпомагане
Рекорден Кибер понеделник: Американците са похарчили между 10,8 и 12,7 млрд. долара
Рекорден Кибер понеделник: Американците са похарчили между 10,8 и 12,7 млрд. долара