НОВИНИ

Ако пациентът има положителен антигенен тест, няма право на безплатен PCR

bnt avatar logo
от БНТ
09:38, 01.12.2020
8954
Чете се за: 01:00 мин.
Здраве

От днес трябва да заработи системата, която позволява на личните лекари да издават електронни направления за безплатни PCR тестове на своите пациенти.

Няма да бъдат издавани направления на контактни лица, за долекуващи се или изследвани по линия на фонда. И пак казвам - само за болни хора или хора, които отиват в чужбина или на курорт също няма да получават направления и въобще да не се обръщат към личните си лекари. Това подчерта в "Денят започва" д-р Георги Миндов - председател на Дружеството на общопрактикуващите лекари в София.

Той разясни, че ако пациентът има антигенен тест, няма право да получи безплатно изследване на PCR.

"Което е едно косвено доказателство, че в момента фондът признава антигенния тест, за съжаление това, което се получава в практиката, е, че когато се постъпва в болница антигенният тест не важи и трябва да бъде PCR тест,", каза д-р Миндов.

Той благодари на Лекарския съюз и на преговарящите, че е отпаднала регулацията в издаването на PCR направления и че така личните лекари могат да издават необходимия брой изследвания и нямат лимит.

При два симптома: Личните лекари ще издават направление за PCR тест

Д-р Миндов отбеляза, че при електронните PCR направления се избягва контакта на възможно заразени с COVID с други хора, защото е необходимо само да се обадят на личния си лекар.

"Ще се обади на личния си лекар, ще каже какво има, той ще събере информацията, ще прецени състоянието и малко след това пациентът ще получи един буквено цифров код, който е за лабораторията и може да отиде в най-близката до него лаборатория, да предостави личната си карта, кода в лабораторията и ще бъде изследван безплатно", разясни д-р Миндов.

Той призова пациентите да бъдат търпеливи, защото процедурата изисква време.

Вижте още във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров публикува обща снимка с Лолита
Григор Димитров публикува обща снимка с Лолита
Илиана Раева: Ядосана съм от изпуснатия медал на Боряна, сменяме стратегията на подготовка
Илиана Раева: Ядосана съм от изпуснатия медал на Боряна, сменяме стратегията на подготовка