При 2 симптома: Личните лекари ще издават направление за PCR тест

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:09, 25.11.2020
Чете се за: 01:15 мин.
Още

"Зелена" светлина за издаване на направления за PCR тестове от личните лекари - достатъчни са два симптома за COVID-19. След тежки преговори Здравната каса и Лекарският съюз се разбраха. Анексът към Националния рамков договор вече е подписан, съобщиха за "По света и у нас" от Надзорния съвет на касата.

Още не е ясно откога личните лекари ще издават направления за PCR тест.

Личният лекар може да издаде електронно направление за PCR тест след дистанционна консултация.

"Имате 2 или 3, или 4 от тези 11 симптома, от тези, които суспектират COVID. Аз издавам електронното направление, то отива някъде и вие без хартия може да посетите всякаква лаборатория", обясни д-р Николай Брънзалов.

Лекарят трябва да ви даде номера на направлението, за да го намерят в лабораторията. Не е ясно обаче каква част от медиците и лабораториите са технически подготвени да работят с електронното направление.

"Аз как да кажа дали е готово. Това го казват IT специалистите. На нас ни казват: готово е. Чакаме с вас и виждаме колко е готово", каза д-р Иван Маджаров.

От "Информационно обслужване" отказаха среща с екипа на "По света и у нас", но обясниха, че електронното направление е готово. А как ще се използва зависело от разпоредбите на здравното министерство. В телефонен разговор семейни лекари обясниха, че софтуерът им още не е пригоден за издаване на електронно направление.

"Аз съм лекар, не съм софтуерист. Аз трябва да работя по същия начин, както досега, но вместо Print трябва да натискам иконка Send", каза още Брънзалов.

При какви условия личните лекари ще издават направления за PCR тестове?

Лимит за издаване на направления няма да има. Касата ще плаща по 60 лева за PCR тест.
Очаква се анексът да бъде обнародван в "Държавен вестник" в петък. Тогава на практика ще влезе в сила със задна дата - 1 ноември. С него се променят и други правила в здравната система.

"Ще може лекар с вътрешни болести да подписва договора в малките болници. Ще може бързо и оперативно да се променя броят на леглата в зависимост от това дали има необходимост от посрещане на COVID болни", допълни д-р Маджаров.

Предстоят преговори за анекс към Националния рамков договор за следващата година. Oт Лекарския съюз казаха, че не е изключено да поискат оставката на управителя на Здравната каса, защото преговорите били несигурни и двете страни не били равнопоставени.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нов абсурд: Часове наред близките на мъж не знаят в коя болница е - уведомяват ги след смъртта му
Нов абсурд: Часове наред близките на мъж не знаят в коя болница е - уведомяват ги след смъртта му
Tридневен национален траур в Аржентина за смъртта на Марадона
Tридневен национален траур в Аржентина за смъртта на Марадона