НОВИНИ

Почина Диего Марадона

почина диего марадона
bnt avatar logo
от БНТ
18:34, 25.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
Спорт

Отиде си една легенда! Великият Диего Армандо Марадона напусна този свят на 60-годишна възраст. Аржентинецът почина от инфаркт, който го покоси дни, след като претърпя операция заради хематом в мозъка.

За мнозина най-големият! Със сигурност един от тримата най-добри в историята на играта. Невероятен талант в боравенето с топката... същински гений. Думите бледнеят, за да опишат уменията на Марадона и неговата забележителна роля в световния футбол.

Неговите качества разцъфтяват на Мондиал'86, където блести във всеки мач и извежда Аржентина до световната титла. Англия още не може да преживее как фамозният Диего премина през целия отбор, за да направи онова, което светът и до днес счита за най-красивия гол в историята. Преди това вкара и гол с ръка и сам я назова енигматично "божията ръка".

4 години по-късно отново изнася на гръб "гаучосите" до финала на световното първенство, този път загубен. Фундаментална фигура за "Наполи", преди неговата поява по-скоро периферен клуб в елита на италианския футбол. От тази позиция с Дон Диего неаполитанците стигнаха до две титли в Сериа А и Купа на УЕФА.

Tридневен национален траур в Аржентина за смъртта на Марадона

Огромният му талант на терена винаги е вървял с големите пороци извън него. Наказван за употреба на забранени вещества, в дълголетна битка със зависимости от наркотици и алкохол, с проблеми с аржентинските финансови власти, с поредица от неуспехи в битността си на треньор - всичко това сякаш го има само за да припомни за човешката същност на един същински футболен бог.

"Сбогом, Диего, ще останеш завинаги в сърцата ни!", написаха от аржентинската федерация след кончината му. "Ще ми липсваш, приятелю!", възкликна Жозе Моуриньо. Хари Кейн заявява: "Привилегия е, че го познавах". "Сбогом, брат! Няма друг като теб!" - не скри емоцията си италианската поп звезда Ерос Рамацоти.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трагедия! Почина Диего Марадона
Трагедия! Почина Диего Марадона
Заради мръсния въздух: Безплатни буферни паркинги към метрото на 26 и 27 ноември
Заради мръсния въздух: Безплатни буферни паркинги към метрото на 26 и 27 ноември