Окончателно: Какви ще са конкретните параметри на Бюджет 2021

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:15, 25.11.2020
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Народното събрание гледа на второ четене бюджета на държавата за следващата година.

Депутатите обсъждаха и гласуваха бюджетите на отделните министерства. Отхвърлено беше предложението на ДПС с 1 млн. лв. от бюджета да се създаде дари.бг, т.е. държавна платформа за дарения.

Отхвърлена беше и идеята на левицата с 25 милиона да се купят медицински хеликоптери.

Като цяло днешното обсъждане и гласуване на отделните точки от проектозакона от държавния бюджет започна с едно предложение на левицата, а именно да се отложи това гласуване, за да може в бюджета за следващата година да се включат още социално-икономически мерки за справяне с коронакризата, предвид новите ограничителни мерки, които ще влязат в сила този петък.

"Правителството на Борисов затвори държавата. Здравето на хората е най-важно, но това затваряне трябваше да бъде съпътствано с икономически и социален план. Правителството направи това затваряне без готовност за нови икономически мерки, които да влязат в сила веднага едновременно със затварянето. Икономическите субекти затварят в петък, но никой не знае кога ще влезе в сила държавната помощ", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

А ето и какви са конкретните параметри на Бюджет 2021:

  • Повече разходи от приходите - това е заложено в бюджет 2021.
  • Предвижда се дефицит от 5% от БВП, а държавният дълг е пресметнат 25,6%.
  • Заложени са и средства за справянето с последствията от коронавируса. 1,6 млрд. лева са заделени за подкрепа на домакинствата, както и половин милиард за бизнеса.
  • Минималната работна заплата нараства до 650 лева. В бюджетния сектор заплатите ще се увеличат с 10% в бюджетния сектор, с 15% в системата на МВР и с 30% повече за заплати за работещите на първа линия.
  • Предвидено е и данъчно облекчение за деца.

Депутатът Павел Шопов днес отказваше да сложи маска и да напусне залата и след реплики към председателстващия заседанието Валери Симеонов в крайна сметка беше отстранен за едно заседание.

Продължава гледането на държавния бюджет, а депутатите удължиха своето работно време до 20.00 ч.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Протестиращи срещу новите мерки опитаха да влязат в Министерския съвет
Протестиращи срещу новите мерки опитаха да влязат в Министерския съвет
По-строги мерки от петък, но без вечерен час и КПП-та (ОБЗОР)
По-строги мерки от петък, но без вечерен час и КПП-та (ОБЗОР)