НОВИНИ

Кой е Антъни Блинкен - предложението за нов държавен секретар на САЩ

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:58, 25.11.2020
Чете се за: 01:44 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС

Перфектният избор - така определиха номинацията на Антъни Блинкен за държавен секретар на САЩ. Той е работил толкова дълго с Джо Байдън, че е трудно да се разбере къде свършва мирогледът на единия и къде започва този на другия, казват в Държавния департамент. Израснал в Ню Йорк и Париж, страстен привърженик на Евроатлантическия съюз, убеден защитник на човешките права.

"Погледнете го така - светът е безопасен за американците когато имаме приятели, партньори и съюзници" - думи на Антъни Блинкен, казани през 2016 г.

Той описва Европа като "жизненоважен партньор". Смята, че плановете на Доналд Тръмп да изтегли американските военни от Германия е "глупаво". Това отслабва НАТО, помага на Владимир Путин и вреди на Германия - нашият най-важен съюзник в Европа" - още от изказвания на бъдещия дипломат номер едно на САЩ.

Антъни Блинкен е роден в Ню Йорк, когато е на 9 се мести с майка си в Париж, където живее няколко години. Учи в Харвард, преди да запише право в Колумбийския университет. За кратко работи като журналист, след което се насочва към външната политика. И в продължение на три десетилетия заеми висши позиции в администрациите на президентите Бил Клинтън и Барак Обама.

Джон Байдън си избра човек, за когото международното сътрудничество, мигрантската криза и хуманитарните дейности са лични каузи. Но едновременно с това той е толкова широко скроен, че да запише видеоклип с приветствие за мигранти заедно с популярния герой от улица Сезам Гроувър.

"Той е добър" - а така говорят за малко хора във Вашингтон, коментира анализатор на CNN. Колегите му го харесват, има стратегическо мислене, отборен играч е и умее да слуша. Човек, който има дълбоки познания за всички тайни ъгли на Вашингтонската външна политика.

Антъни Блинкен прие номинацията със следните думи:

Антъни Блинкен, номиниран за държавен секретар на САЩ: Сега трябва да продължим с равни количества смирение и увереност. Смирение - защото както и избраният за президент каза, ни не можем да решим проблемите на света сами. Трябва да работим с другите държави. Имаме нужда от тяхното сътрудничество. От тяхното партньорство. Но и с увереност, защото Америка - когато е в най-добрата си светлина, има най-големи възможности от която и да било друга страна на Земята, да обедини всички други, за да се справят с предизвикателствата на нашето време.

По време на втория мандат на Барак Обама, Антъни Блинкен е дипломат номер 2 на САЩ - заместник на тогавашния държавен секретар Хилари Клинтън. Работи по целия спектър и определя похода на администрацията към проблеми като анексирането на Крим от Русия, имигрантската вълна, възходът на "Ислямска държава", войната в Сирия. Част е и от преосмислянето на политиката на Вашингтон в Азия.

И за всеки голям въпрос на международната сцена - тероризъм, климат, пандемия, търговия, Китай, иранската ядрена програма, изповядва следната мантра - САЩ трябва да работят със своите съюзници и в рамките на международните договори и организации, присъствието на Вашингтон в глобалните алианси трябва да бъде значително.

На 58, баща на две деца. Свири на китара и обича футбола. Очакванията са Блинкен да бъде строго прагматичен във вътрешната политика и да обърне Вашингтон към традиционните му съюзници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина Евгени Диков – магистрат от ВСС, бивш началник на Националното следствие
Почина Евгени Диков – магистрат от ВСС, бивш началник на Националното следствие
Антониу Гутериш поздрави България за 65-ата годишнина от членството ни в ООН
Антониу Гутериш поздрави България за 65-ата годишнина от членството ни в ООН