НОВИНИ

Първите ваксинации срещу COVID-19 в ЕС могат да бъдат направени до Нова година

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:20, 25.11.2020 (обновена)
Чете се за: 02:38 мин.
По света

Преди края на годината могат да бъдат направени първите ваксинации в Европейския съюз срещу COVID-19. Това каза днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на дебат в Европейския парламент.

Според нея страните членки трябва спешно да се подготвят логистично за приемането и разпространението на милиони дози ваксини.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия: Първите европейски граждани могат да бъдат ваксинирани преди края на декември. Най-после виждаме светлина в края на тунела. Ваксините са важни, но това, което е по-важно е процесът на ваксинация. Държавите-членки трябва да се подготвят сега.

Европейската комисия вече има шест договора с фармацевтични компании за потенциалните им ваксини. Последният е с Модерна (Moderna). Договорът предвижда първоначална покупка на 80 милиона дози от името на всички държави – членки на ЕС, с възможност да се поискат още до 80 милиона дози, които да бъдат доставени, когато се докаже, че ваксината е безопасна и ефикасна срещу COVID-19.

ЕК подписа договор с "Модерна" за ваксината срещу COVID-19

Останалите договори са със Астра Зенека (AstraZeneca), Санофи (Sanofi-GSK), Янсен (Janssen Pharmaceutica NV), БиоНтек-Пфайзер (BioNtech-Pfizer), и КюрВак (CureVac).

Благодарение на разнообразния набор от ваксини Европа ще бъде добре подготвена за извършването на ваксиниране, когато се докаже, че ваксините са безопасни и ефикасни, смята Брюксел. Осигурените досега ваксини за европейските държави са над 800 милиона дози - повече от населението на ЕС, което е около 460 милиона души. Държавите членки могат също така да даряват ваксините на държави с ниски и средни доходи или да ги пренасочват към други европейски държави.

На 17 юни Европейската комисия представи европейска стратегия за ускоряването на разработването, производството и въвеждането в употреба на ефикасни и безопасни ваксини срещу COVID-19. В замяна на правото да купи определен брой дози ваксини в даден срок Комисията финансира част от първоначалните разходи на производителите на ваксини под формата на предварителни споразумения за покупка. Предоставеното финансиране се смята за авансово плащане за ваксините, които ще бъдат действително купени от държавите членки въз основа на предварителните споразумения за покупка.

Германия и Испания вече планират да започнат ваксинации срещу COVID-19

След като се докаже, че ваксините са безопасни и ефикасни, и след като Европейската агенция по лекарствата издаде разрешение за търговия, те трябва бързо да бъдат разпространени и въведени в употреба в цяла Европа.

Урсула фон дер Лайен предупреди днес, че тази Коледа ще бъде по-различа и по-тиха. Според нея при прекалено бързо и прекалено голямо облекчаване на мерките има опасност от трета вълна след празниците.

Редица европейски държави вече обявиха мерки и препоръки за Коледа и Нова Година.

ИТАЛИЯ

Италианците традиционно карат ски по това време на годината. Вече е ясно, че на тази традиция ще бъде сложен край - големите ски курорти ще останат затворени. Италия забрани и коледните базари на открито.

ФРАНЦИЯ

Френският президент Е. Макрон обяви, че до Коледа в страната ще отворят магазините, кината и театрите. Ресторантите обаче ще заработят едва в края на януари. Затворени ще останат и скикурортите От 15 декември се въвежда вечерен час , който няма да важи единствено на Бъдни вечер и 31 декември. Позволяват се семейни събрания, но не и струпване на хора на обществени места.

Франк Матиас, управител на магазин за играчки: Фактът, че Дядо Коледа все пак ще може да дойде тази година ще стопли сърцата на семействата. Може и да няма събирания с баби и дядовци, с чичовци и лели, но радостта от откриването на подаръци под елхата ще я има.

От 28 ноември ще бъдат разрешени и литургиите, но само в присъствието на не повече от 30 души.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Във Великобритания - в дните между 23 и 27 декември ще бъде позволен т.нар. "коледен балон". По време на празниците британците ще могат да се събират по домовете си, както и на открити пространства, където спазването на дистанция е възможно. Временно ще отпаднат и забраните за пътуване.

ГЕРМАНИЯ

Проекто-план представи и Германия. От 1 декември ще могат да се събират по две домакинства от по максимум пет души, бройката не включва децата под 14 години. Между 23 декември и 1 януари е възможно да се увеличи броят на хората и домакинствата, но това ще зависи от боря заразени в страната.

ИСПАНИЯ

В Испания общо ще могат да празнуват максимално шест души.

Педро Санчес, министър-председател на Испания: Числото шест, предложено от кабинета, не е измислено просто така. То ни е препоръчано от здравните специалисти, от учените като достатъчно безопасно и гарантиращо възможността за се предотврати поредния скок на инфекции, което ние за щастие, успяхме да спрем от началото на извънредното положение.

А препоръките са всички празненства по възможност да се провеждат на открито. Добрата новината е, че въпреки усложнените възможности за пътуване, Дядо Коледа ще успее да разнесе всички подаръци.

Автор: Десислава Апостолова, Теодора Гатева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Люпко Петрович се завърна към треньорството
Люпко Петрович се завърна към треньорството
Мората класира Юве на 1/8-финалите след късен гол срещу Ференцварош
Мората класира Юве на 1/8-финалите след късен гол срещу Ференцварош