Какво е състоянието на заразените в Дома за възрастни хора "Дълголетие"?

от БНТ
08:21, 01.12.2020
Чете се за: 00:49 мин.
Здраве

Домът за възрастни хора "Дълголетие" е един от общинските домове на територията на столицата. В дома са изследвани 266 души, от тях 68 са с положителни проби за коронавирус. За съжаление четирима от тях са починали.

Нина Йовкова, директор на дирекция "Социални услуги за деца и възрастни" към Столична община, съобщи за "Денят започва", че карантинният период на заразените е изтекъл вчера. Предстои ново изследване на хората в дома. Обстановката е спокойна. Потребителите на дома се наблюдават за проява на нова симптоматика, обясни тя.

В столицата има 4 дома за стари хора. Капацитетът им е 555 места. Всичките тези домове се наблюдават, отбеляза Йовкова.

Заразяването в дом "Дълголетие" най-вероятно е тръгнало от персонала. Средната възраст на хората в този дом е 83 години.

Има възрастни хора, които са настанени в болница. Вече започна изписването на онези от тях, които са оздравели. Състоянието им е добро, допълни директорът на дирекция "Социални услуги за деца и възрастни" към Столична община.

Тя увери, че са взети всички противоепидемични мерки. Използват се разработените алгоритми за действие при наличие на заразено лице. Закупени са добри дезинфектанти, маски, защитни облекла, за да се защити максимално животът и на служителите в домовете, и на клиентите. Непрекъснато се правят проверки, които целят да се отстранят евентуални пропуски.

Нина Йовкова каза още, че в кризисния център, където се настаняват бездомни граждани, в момента има около 40 клиента. В него няма заболели.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Автор: Стела Илиева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Защо е отказано лечение на 22-годишно момиче, чакащо трансплантация?
Защо е отказано лечение на 22-годишно момиче, чакащо трансплантация?
Парите за медиците в Поморие вече са в сметката на болницата
Парите за медиците в Поморие вече са в сметката на болницата