НОВИНИ

В Благоевград служители и работодатели започнаха да подават документи за подпомагане

bnt avatar logo
от БНТ
11:50, 01.12.2020
Чете се за: 00:58 мин.
Регионални

В Благоевград вече започна подаването на документи към Бюрото по труда и общината във връзка с помощите, които се очакват да получат хората, пострадали от частичното затваряне. Много от работодателите вече са се заели да събират необходимите документи, с което да помогнат на служителите си.

Ресторантьорите в Благоевград са категорични, че ще опитат да се възползват от всякаква предоставена помощ, тъй като след предишната карантина едва са успели да си стъпят на краката. Васил Димитров е работодател, който има 35 служители.

"Всички мои служители ще се възползват, като дори част от служителите ми имат деца, които са под 14-годишна възраст. Дори в момента ги очаквам да дойдат с декларации и нужните документи, които трябва да се попълват", казва Васил Димитров - собственик на хотел и верига ресторанти.

Започна кандидатстването за помощи по мярката "Запази ме"

Станислава и Деян са служители в заведение за хранене. Те ще кандидатстват за помощта, която се отпуска за деца до 14-годишна възраст, когато двама или единият от работещите родители не може да извършва дистанционна работа и е в неплатен отпуск, защото е в по-голям размер от отпуснатите 24 лева на ден.

"Единствено ми трябва доход за предходния месец от шефа. Утре или най-късно вдругиден да си подадем документите и до 15 дни ще излезе решение дали сме одобрени", каза Станислава Чернева - служител в заведение за хранене.

"Сега си кандидатстваме за тези пари, след това ще кандидатстваме, ако не ни одобрят и за тези 24 лева, но малко са сложни нещата", каза Деян Иванов - служител в заведение за хранене.

Деян и Станислава казват, че към момента не са получили никаква помощ от държавата, въпреки че са кандидатствали. По време на предишната карантина от пролетта са получавали помощ само от своя работодател. Този път обаче се надяват да бъдат одобрени и до Коледа да получат някакви средства.

Автор: Надежда Цинцарска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без ток над 17 часа в Русенско
Без ток над 17 часа в Русенско
200 електронни направления за PCR тестове са издадени още със старта на системата
200 електронни направления за PCR тестове са издадени още със старта на системата