НОВИНИ

Томислав Дончев: ЕК ще подпомогне трите най-засегнати въгледобивни райони

Николай Минков
от Николай Минков
12:26, 01.12.2020
Чете се за: 01:18 мин.
Политика

Европейската комисия ще подпомогне трите най-засегнати въгледобивни райони от затварянето на въглищните централи заради преминаването към безвъглеродна икономика. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на онлайн конференция на тема "Политиката по климата и "Зелената сделка". В рамките на форума стана ясно, че през 2025 г. всички домакинства ще излязат на свободния пазар на ток.

Изследване на Националния център за парламентарни изследвания от септември показва, че 41% от българите не са запознати със Зелената сделка, а със сроковете в нея - 56%.

Тя предвижда преминаване на безвъглеродна икономика до 2050 г., като България ще разполага с 2,3 млрд. лв. за различни мерки по деркарбонизация, като основно се залага на енергийното обновяване на сградния фонд.

"Имаме амбицията огромна част от всички публични сгради, които се използват без значение типа сграда, частните сгради. Ще продължим да помагаме на българската индустрия да си подменя индустриалната база, защото тъжен факт е, че за една единица БВП, индустрията изразходва 3,6 пъти повече енергия от средно европейското", заяви Томислав Дончев.

Зелената сделка предвижда затваряне на въглищните централи до 2025 г. и преминаване към алтернативни източници на ток.

"ЕК е излязъл с три пилотни района, които ще бъдат обект на целенасочено подпомагане от Фонда за Справедлив преход. Става дума за областите Кюстендил, Перник и Стара Загора. България счита, че има и други райони в страната, ние сме посочили 8, които също ще бъдат засегнати от тези политики и в момента на база споразумения със Световната банка сме стартирали изработването на планове за справедлив преход в тези райони", каза Дончев.

Председателят на парламентарната енергийна комисия обясни какви са ангажиментите на България за производство на ток от ВЕИ източници.

"Нашите цели за 2030, на общо европейските, които трябва да достигнат 32%, България ще търси вариант да се вмести над 27% от карийното потребление да бъде от ВЕИ, както да постигне енергийна ефективност от 27%. Продължава и либерализацията на тока за бита. Вече сме либерализирали всички небитови потребители, вече са на свободния пазар, а до 2025 г. ще бъдат либерализирани и домакинствата, т.е. ще отидат на свободния пазар и те", каза Валентин Николов.

Николов обясни, че тази седмица с промяна в Закона за енергетиката на първо четене се предлага нулиране на дългосрочните договори за изкупуване на ток от всички възобновяеми източници над 0,5 мегавата, като разликите в техните производствени цени ще влязат във Фонд за енергийна сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руски милиардер купува Ботев (Пловдив)
Руски милиардер купува Ботев (Пловдив)
Дерменджиев вече не е селекционер на България
Дерменджиев вече не е селекционер на България