НОВИНИ

Рибари залесиха язовир "Дъбника" край Враца

bnt avatar logo
от БНТ
17:44, 01.12.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Регионални

Рибари, които ходят на врачанския язовир "Дъбника", се обединиха в инициатива за залесяване. През изминалите почивни дни десетки врачани се включиха в засаждането на над 200 дръвчета около язовира - чинари - чудни растения - високи 4-5 м. Всичко беше организирано в социалната мрежа в групата на сдружение "Заедно за яз. Дъбника".

Всеки, който е посетил яз. "Дъбника" край Враца, знае, че през летния период няма нито една прохладна сянка. А температурите на слънце там достигат доста високи стойности. За да си осигурят поне малко сянка, докато практикуват любимото си хоби, любителите на риболова се подсигуряват с палатки, чадъри или шатри. Затова рибарите на Враца се обединиха около идеята да залесят мястото с дръвчета, с надеждата след няколко години техните корони да превърнат терена в приятно място за отдих.

Десетки жители на Враца засадиха през уикенда около 250 дръвчета чинар около язовира. Дръвчетата са засадени в почвата на около 60-70 см дълбочина. Предварително бяха изкопани посадъчните дупки и доставена черноземна пръст, благодарение на предприемача Илиян Айвазов. А идейния проект е на геодезиста Владимир Миленков.

Един от най-малките помощници в залесяването бе 5-годишният Александър, който се срамуваше да говори пред нашата камера, но пък работеше усърдно с лопатата. А след добре свършената работа за децата бе предвиден и малък укрепителен пункт.

Всички, които се отзоваха на добра воля в залесяването на чинарите, се надяват след няколко години на язовира да има прохладна сянка за отдих.

А на един от най-важните православни празници Никулден местните рибари ще продължат традицията и ще пуснат шаран за здраве в язовира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поетичен конкурс за хора с увреждания се проведе в Лом
Поетичен конкурс за хора с увреждания се проведе в Лом
Унгарски евродепутат от партията на Орбан напуска ЕП след сексскандал
Унгарски евродепутат от партията на Орбан напуска ЕП след сексскандал