НОВИНИ

Приключи гласуването по програмата "София избира"

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:30, 02.12.2020
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Приключи гласуването по програмата "София избира", насочена към реализацията на проекти за подобряване на градската среда, предложени от граждани. Столичани имаха възможността да гласуват за проекта, който желаят да бъде финансиран, а официалните резултати все още не са ясни. От "Спаси София" изразиха съмнения в честността на вота, който ще разпредели 1,5 млн. лева между проектите с най-голямо одобрение.

Гласуването започна в началото на ноември, а за гласовете на хората за бореха 39 проекта. Според гражданската организация "Спаси София" в началото е можело да бъдат наблюдавани резултатите в сайта.

Борис Бонев, "Спаси София": Впоследствие е решено да не се показват. Решихме да сме с повишено внимание. В момента, в който установихме, че данните са налични, направихме сайт, който взима тези данни и ги визуализира, за да следим за манипулации.

Според "Спаси София" на десетия ден от гласуването засекли голяма активност за един от проектите. Сигнализирали общината и били премахнати над 1400 гласа. Нередност засекли и в последния ден на вота.

Андрей Зографски, "Спаси София": Много голямо стабилно натрупване на гласове в полза само на един проект.

От "Спаси София", която също участва със свой проект в гласуването, не обвиняват конкурентите си, подозират политическа намеса. Кметът на София заяви, че всички данни ще бъдат прегледани от комисия, която ще извърши проверка и преброяване.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Да не се окаже накрая, че крадецът вика дръжте крадеца. Със сигурност целта беше да има активност, хората да могат да участват. Това е за проекти на гражданите, но в никакъв случай не бива да се изземва гражданското пространство от една организация.

Проектите на гражданите по програмата "София избира"

От общината съобщиха, че данните от вота съдържат и информация от доставчика на SMS услугата, която валидира гласовете. По този начин се гарантира, че в класирането ще бъдат преброени само действителните гласове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На 3 и 4 декември буферните паркинги към станциите на метрото ще са безплатни
На 3 и 4 декември буферните паркинги към станциите на метрото ще са безплатни
Ще отворят ли ски пистите в Европа за Коледните празници?
Ще отворят ли ски пистите в Европа за Коледните празници?