НОВИНИ

Делото на светите братя Кирил и Методий - в поредицата "България от край до край"

bnt avatar logo
от БНТ
19:53, 02.12.2020
Чете се за: 01:18 мин.
Общество

Къде се крият корените на българската азбука и коя е основната причина светите братя Кирил и Методий да създадат глаголицата - по този път, изпълнен с много история и много кодове, тръгна екипът на предаването "България от край до край".

Десетият сезон на поредицата започва тази вечер от 21:30 ч. Първите три епизода са заснети в Солун и са свързани с българската азбука. В следващите две серии екипът разглежда и т.нар. "солунски случай", в който е замесена млада българка, богат турчин и събития, които са почти неизвестни за нашата публика.

Авторът на "България от край до край" Йордан Димитров сподели в "Още от деня", че снимките са направени в годините назад.

"Нишката, свързана с българската писменост, с братята Кирил и Методий, винаги ме е вълнувала, винаги съм искал да направя филм за тяхното свято дело. И където и да сме били, където съм могъл да прихвана нещо като смисъл, свързано с тази вълнуваща история, съм го снимал и това стана един солиден обем от духовна информация, която съчетахме с това, което заснехме през изминалото лято в Солун - родния град на Кирил и Методий", разказа той.

Темата е много актуална. Дебатът дали кирилицата трябва да бъде призната от всички славянски народи като българска азбука, как трябва да я наричаме - тези разсъждения и мисловни опити да се търси истината ни провокираха да отидем в Солун, да се срещнем с много изтъкнат гръцки историк, посветил живота си на изследвания, свързани с Кирил и Методий, добави Йордан Димитров.

"Глаголицата не е българската азбука. Интересното е кое провокира и вдъхновява създаването на българската азбука. Ще се опитаме да докажем, че българският говор, българското наречие от онова време е изиграло много важна роля", каза още авторът на "България от край до край" и допълни, че една от целите на новите епизоди е "да покаже колко е важен духът на глаголицата и кирилицата, на тази писменост, те са неразделни една от друга".

В пряко включване в "Още от деня" историкът проф. Казимир Попконстантинов заяви, че "кирилицата е рожбата на глаголицата. В това сме убедени по-голямата част от проучвателите и изследователите на Кирило-Методиевото дело. Кирилицата надгражда делото на светите братя". Историята не бива да се премълчава и фалшифицира в ничия угода, подчерта той.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

“България от край до край”: Пътуване към свещения български език

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден протест на инициативата "Правосъдие за всеки"
Пореден протест на инициативата "Правосъдие за всеки"
Още 804 млн. лв. ще получи България за справяне с последиците от пандемията
Още 804 млн. лв. ще получи България за справяне с последиците от пандемията