НОВИНИ

Още 804 млн. лв. ще получи България за справяне с последиците от пандемията

Николай Минков
от Николай Минков
19:48, 02.12.2020
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

България ще разполага с 804 млн. лева през 2021 г. по линия на европейския инструмент за справяне с последиците от пандемията, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев. Те ще се разпределят в два транша с бюджетите на ЕС за следващите 2 години.

Министерският съвет одобри финансовото разпределение за следващата година на средствата по петте оперативни програми за 2014-2020 г.

Чрез тях ще бъдат финансирани мерки за подкрепа на инвестициите, в продукти и услуги за здравно обслужване, инвестиционна подкрепа за малки и средни предприятия, схеми за заетост и подкрепа за самостоятелно заети лица. Предвидени са и средства, с които ще бъде продължен проектът "Топъл обяд" по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се.

Томислав Дончев - вицепремиер: Допълнително европейско финансиране до момента за справяне с последиците от кризата или за редуциране на пандемичните рискове не е постъпвало. Всички средства се осигуряват за сметка на препрограмиране или местене на средства от традиционни приоритети от едни Оперативни програми в двата основни инструмента, които ни помагат да се справим с кризата - ОП "Развитие на човешките ресурси" и "Иновации и конкурентоспособност". Първият финансов инструмент, който ще бъде на разположение на България, е т.нар. REACT-EU, от който България ще има достъп до 1,3 млрд. лв. За 2021 г. са определени средства в размер на 804 213 000 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делото на светите братя Кирил и Методий - в поредицата "България от край до край"
Делото на светите братя Кирил и Методий - в поредицата "България от край до край"
Левски победи Локо Пловдив в повторния дебют на Стоянович
Левски победи Локо Пловдив в повторния дебют на Стоянович