Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

С допълнителни 182 млн. лв. от европрограми ще се финансират мерки срещу COVID-19

от БНТ
14:42, 02.12.2020
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
допълнителни 182 млн европрограми финансират мерки covid

Правителството даде съгласие Управляващият орган на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 да сключва договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер на до 8,01% над определения й бюджет във връзка с мерки в подкрепа на борбата с разпространението на COVID-19.

По този начин ще се осигурят 182 млн. лв., с които ще се обезпечат плащанията от Министерство на здравеопазването към медиците на първа линия, изплащането на компенсациите за заетите в неплатен отпуск от затворените икономически сектори със заповед на държавен орган, както и сключването на договори с общините за предоставяне на патронажна грижа за най-уязвимите лица.

Допълнителният ресурс ще осигури възможност 23 000 здравни работници да получават предвидените допълнителни 1000 лв. месечно над основните им възнаграждения.

Със средствата общините ще могат да продължат да предоставят патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания чрез услуги в домашна среда, както и ще се осигури допълнително финансиране с цел подкрепа на общините за приспособяване на делегираните от държавата социални услуги спрямо безпрецедентните предизвикателства, свързани с разпространението на COVID-19.

С допълнителните средства ще се подкрепят и работодателите с цел запазване заетостта на служителите в секторите, в които стопанската дейност е временно преустановена заради наложените от държавата противоепидемични мерки.

Наддоговорените средства ще бъдат компенсирани от предстоящо допълнително финансиране от механизма REACT-EU за ОПРЧР 2014-2020.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Чех и французин ще ръководят срещите на българските представители в Лига Европа
Чех и французин ще ръководят срещите на българските представители в Лига Европа
Увеличават заплащането на труда за служителите в социалните услуги
Увеличават заплащането на труда за служителите в социалните услуги