Болезнена история: Мъж, загубил сина и съпругата си от COVID, се бори за живота на другото си дете

от БНТ
20:18, 02.12.2020
5602
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

За броени часове десетки хора от цялата страна откликнаха на призива за помощ за даряване на кръвна плазма на един баща от Варна. Загубил съпругата и по-малкия си син преди няколко дни заради COVID-19, сега той се бори за живота на големия си син.

Кошмарът на семейството на Пламен Велчев започнал в началото на ноември. Тогава той, съпругата му Росица и по-малкият им син Герман, се разболели от COVID-19.

Пламен Велчев: Много тежко беше. Около седмица, осем или девет дена, може и повече беше кошмарно, просто не можехме да станем от леглата. Почти не се хранехме, само лекарства пиехме...

Семейството се лекувало вкъщи и изпълнявало стриктно всички предписания от личния лекар, докато състоянието на 61-годишната Росица рязко се влошило.

Пламен Велчев: Тя на 19-ти ѝ стана много тежко и сутринта в 10.00 ч. почина. Синът ми, малкият, който кашляше няколко дена преди тя да почине, и му викам иди на лекар. Аз съм голям, той така самостоятелен, на 30 години и казваше ще се оправя, пия си лекарствата всичко, обаче на погребението на 21-и много тежко се почувства. Отиде в болницата". Той на 21-и влезе, на 25-и рано почина, тъй като белият дроб отказал да работи.

Сега Пламен Велчев се бори за живота на другия си син Сава.

Пламен Велчев: Синът ми, здрав мъж на 36 години, вика татко не мога да дишам, трябва да ида до болницата. Той даже не можа да дойде на погребението на майка си и на брат си.

От 23 ноември Сава се лекува във варненската университетска болница "Св. Марина", а кръвната плазма, която трябваше да спаси живота му, е доставена тази сутрин.

Д-р Жанина Йорданова - директор на РТЦХ-Варна: По спешност успяхме да осигурим една единица за този млад човек. Днес от кандидатите, които имат желание да дойдат да дарят плазма, четирима са заявили че искат да помогнат на точно този болен.

Пламен Велчев: Ние не очаквахме, просто гръмна цялата държава. Обаждаха ми се за донори може би 15 или 20 човека. Има страшно много желаещи, вчера на мен ми звъня телефона през две минути.

Въпреки огромния брой желаещи да даряват, от Кръвния център във Варна алармират, че запаси от кръвна плазма не остават и веднага щом се произведе, плазмата заминава за пациенти не само от всички варненски болници, но и за Русе и Разград.

Автор: Даниела Цекова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
След проверки: Закриват 28 от 30 институции за хора с умствени увреждания
След проверки: Закриват 28 от 30 институции за хора с умствени увреждания
Пореден протест на инициативата "Правосъдие за всеки"
Пореден протест на инициативата "Правосъдие за всеки"