НОВИНИ

Превозвачи на протест: Бедстват над три денонощия на българо-турската граница

bnt avatar logo
от БНТ
20:32, 02.12.2020
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Международните превозвачи протестираха на граничния пункт "Капитан Андреево". Причината - дълго чакане за обработка на документите на камионите, най-вече от турската страна.

Превозвачите настояват за спешни мерки, тъй като са принудени да чакат повече от 3 денонощия на българо-турската граница.

Освен икономически, проблемът е и хуманен, тъй като шофьорите са в бедствена ситуация. Днес на паркингите преди Капъ куле по данни на турската автомобилна асоциация има над 3700 тира.

Йордан Арабаджиев, изп. директор на Съюза на международните превозвачи в България: Протестът е по-скоро символичен, той има за цел да привлече вниманието на институциите на двете държави - България и Турция, за да може да се ускори процедурата по преминаване на тежкотоварните автомобили.

Превозвачите и от двете страни смятат, че е необходимо да се осигурят повече митнически служители на пункта, тъй като често не всички гишета работят, а това бави работата за обработката на документите.

Ангел Траков, президент на Съюза на международните превозвачи: Кадрово обезпечение трябва да има на пунктовете. В крайна сметка аз смятам, че кадрови е проблемът. Просто няма кадри, които да я вършат тази дейност.

Тези неуредици, според превозвачите, стават причина за дългото чакане на границата, което нанася и икономически щети.

Четин Нухоглу, президент на турската автомобилна асоциация: За пътуване, което отнема два дни, се налага да чакаме на границата 4 денонощия.

От Агенция "Митници" обясниха, че през последните години трафикът е нараснал двойно.

Васил Инджов, зам.-директор на Дирекция "Южна морска" в Агенция "Митници": 2015 г. средно на денонощие сме имали обработени 1139 товарни автомобила, през 2019 г. стигаме до 1920 товарни автомобила.

Постигната е договорка да бъде отворено ново трасе за товарни автомобили, което ще бъде специално за хладилни камиони. Очаква се то да е готово през следващата година.

Автор: Цанка Семерджиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Миньор от Мадан спаси дете, блъснато от кола
Миньор от Мадан спаси дете, блъснато от кола
Разследват кмет от Бургаско за изчезнали пари за дърва
Разследват кмет от Бургаско за изчезнали пари за дърва