Военнослужещи даряват кръвна плазма за лечение на COVID-19

от БНТ
10:42, 20.11.2020
Чете се за: 00:35 мин.
Здраве
военнослужещи даряват кръвна плазма лечение covid

Първите 20 военнослужещи, които са заявили желание да станат дарители на реконвалесцентна плазма за лечение на тежки случаи на COVID-19, ще го направят в седмицата между 23 и 27 ноември.

Акцията се провежда в Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия (ВМА). За да не се получават струпвания, е създаден график и военнослужещите са разпределени по дни.

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов беше създадена организация за даряване на кръвна плазма от военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

Желаещите могат да дарят кръвна плазма без да има какъвто и да е риск за здравето им, а по този начин може да бъде спасен животът на пациенти в критично състояние, уверяват от ВМА.

Продължителността на целия процес по снемане на анамнеза, диагностика и даряване на плазма отнема около 60-90 минути. На всеки дарител се прави предварителна картотека на място във ВМА и изследване за наличие на антитела.

Всеки преболедувал COVID-19, на възраст от 18-65 г., може да стане дарител на реконвалесцентна плазма и по този начин да помогне на други заразени да живеят.

За повече информация: 02/92 25 506

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проучване в ЕС: 32% от българите одобряват мерките на правителството срещу COVID-19
Проучване в ЕС: 32% от българите одобряват мерките на правителството срещу COVID-19
МБАЛ-Исперих готова да се превърне в COVID болница
МБАЛ-Исперих готова да се превърне в COVID болница