НОВИНИ

При какви обстоятелства личните лекари ще издават електронно направление за PCR тест?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
18:15, 01.12.2020 (обновена)
18250
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

След дълга процедура и тестов период, който приключи вчера - личните лекари вече могат да издават електронни направления за безплатни PCR тестове.

Оказва се обаче - не навсякъде. Във Варна и Благоевград например, днес не са издадени електронни направления, заради технически проблеми.

Личните лекари могат да издават на пациентите си направления, само ако те имат 2 от 11-те симптома на COVID-19. На практика, за да им се издаде такова направление, хората ще трябва само да проведат един телефонен разговор с личния си лекар. Така няма да се стига до случаите, в които хора със симптоми чакат на опашки пред кабинетите.

Има обаче определени изключения, при които личните лекари нямат право да издават такова направление. Ето кои са те:

  • хоспитализирани пациенти
  • контактни на заразен, но без симптоми
  • хора с наличие на положителен антигенен тест

Личните лекари напомниха, че хора, които просто планират пътуване в чужбина и искат да си направят PCR тест, няма да получат направление за изследване. Направленията са само за хора със симптоматика.

Важно уточнение е, че системата не позволява да бъде издадено направление на човек, който вече се възползвал от такова, дори той да има симптоми.

Днес в 17-то ДКЦ заместник министърът на здравеопазването Жени Начева проследи как се издава такова направление. Технически проблеми нямаше, но за съжаление такива имаше в други области в страната, където личните лекари все още не са издали нито едно такова направление.

Д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари- Пловдив: Това е една купчинка със хартии, втора, трета, четвърта, пета, тук има още две. Значи това са 7 купчинки с хартии, които са само тука в кабинета.

Личните лекари вече виждат края на тези купчини. От днес могат да издават електронни направления. Засега само за PCR тест. Пациентката му съобщава симптомите и ако те са поне два от тези за COVID - личният лекар може да и издаде направлението.

Д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари- Пловдив: Това е номерът, който информационната система ми изпрати и който аз трябва да съобщя на пациентката.

С този номер тя отива в лабораторията. Без подписи, без разхождане по кабинетните и чакане на опашки - изисква се единствено разговор по телефона. И това трябва да струва на пациента 0 лева.

Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването: Пациентът не трябва да доплаща по никакъв начин и никакъв повод.

От днес би трябвало всички лекари да могат да издават електронните направление за PCR тест, в която и точка на страната да се намират.

Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването: Имаме покритие на територията на цялата страна.

В някои точки обаче въвеждането на електронното направление все още е на изчакване. Ако в Пловдив вече всички лични лекари могат да издават такова - в другите градове картината е по-различна. В Бургас - могат единствено 5% от личните лекари. В Благоевград - нито един, защото системата им ще заработи в следващите дни. А във Варна - твърдят, че ще трябва да изчакат догодина.

Вижте още във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
COVID-19 и държавната помощ - ще се възползват ли работодателите
COVID-19 и държавната помощ - ще се възползват ли работодателите
Водна криза в Бургас няма да има
Водна криза в Бургас няма да има