НОВИНИ

На летището в Брюксел вече се готвят за "цунами от ваксини"

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:03, 04.12.2020
Чете се за: 01:04 мин.
Европа

Очаква се Европейската агенция за лекарствата да се произнесе до 29 декември за първата ваксина, която може да влезе в употреба в държавите членки - тази на "Пфайзер" и "Байонтек". До 12 януари се очаква и одобрението на ваксината на "Модерна".

Междувременно летището в Брюксел се готви да посрещне "цунами от ваксини", които после да се разпределят сред държавите членки.

Персоналът на летище Завентем в Брюксел и логистичните компании усилено се готвят за, както я наричат, "мисията на века" - посрещането, съхраняването и дистрибуцията на милиони ваксини срещу COVID-19. Летището в белгийската столица ще бъде своеобразен център за разпределение за целия Европейски съюз.

Герт Кейренс - директор на "Еър карго Белджън": Със сигурност ще бъдем готови да се справим с ваксините. Подготвяме се за това месеци наред, а дори и години. Летището в Брюксел вече се е специализирало в логистиката на лекарства. Преди пандемията от корона вирус 20% от всички ваксини в световен мащаб минаваха през нашето летище.

Едно от най-големите предизвикателства е осигуряването на хладилен транспорт и помещения. За някои ваксини температурата на съхранение трябва да бъде до минус 80 градуса. Затова ще се използват помещения и кутии със сух лед.

Герт Кейренс - директор на "Еър карго Белджън": На летището в Брюксел ние разполагаме с 30 00 кв.м хладилни помещения, пригодени да съхраняват фармацевтични продукти. Това е най-голямата хладилна площ в цяла Европа. Заедно с това ние сами разработихме и специални превозни средства, които са пренасят ваксините от самолетите до хладилните помещения.

От Завентем за Лондон вече започна и транспортирането на първите ваксини на "Пфайзер" и "Байонтек". Великобритания преди останалите европейски държави одобри употребата им. Ваксините на "Пфайзер" ще се произвеждат на две места в света. Едното от тях е белгийския град Пюрс. Компанията имаше намерение да произведе до 100 милиона дози до края на годината, но проблеми с доставките на суровини ще намалят производството наполовина. Въпреки това от компанията уверяват, че до края на следващата година ще могат да произведат планираните над милиард дози.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще протече ваксинацията срещу COVID-19 у нас (ОБЗОР)
Как ще протече ваксинацията срещу COVID-19 у нас (ОБЗОР)
За Никулден: Как се приготвя вкусен пълнен шаран в Русе
За Никулден: Как се приготвя вкусен пълнен шаран в Русе