НОВИНИ

Израел и ОАЕ демонстрираха приятелство след години като противници

bnt avatar logo
от БНТ
16:56, 04.12.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Близък изток

Неочаквани сюжети в годината, в която цял свят пази дистанция заради коронавируса. Вижте как Израел и Обединените арабски емирства демонстрираха своето приятелство след дълги години като непримирими противници.

Преди дни, на националния празник на ОАЕ , официалният тв канал на държавата излъчи поредица от поздравителни видеоклипове от Израел - от обикновени граждани по улиците и кафенетата на еврейската държава, през депутати до премиера Бениамин Нетаняху.

Президентът на Израел дори отправи на арабски традиционния поздрав за Божия благословия, а всички записи започваха с обръщението „приятели". Събитие, до скоро немислимо в региона.

Тази седмица в Дубай от Тел Авив кацна и първия полет на израелската авиокомпания ИЗРЕР със 166 пътници на борда. За осъществяването на полета авиокомпанията е получила разрешение за преминаване на въздушното пространство на Саудитска арабия няколко часа преди да излети от летище Бен Гурион, съобщава информационния сайт на емирствата Тhenationalnews.

От информацията става ясно, че това не е инцидентно пътуване заради националния празник на арабската страна и затоплянето на отношенията, а старт на нова услуга - с планирани 14 полета седмично. Любопитен факт е, че Емирствата издадоха и наредба хотелите вече да предлагат менюта КОШЕР, според еврейската традиция.

А израелската звезда Елкана Марциано и емиратския художник Уалид Албджасим записаха в дует на двата езика песента „ Здравей" в електро-поп стил, която има над милион и 100 000 гледания в Ютуб.

Наблюдатели коментират, че годината на ограничения заради вируса е дала силен аргумент за подписването на споразумението, което веднага даде възможност за общи действия, за да запазят икономиката и туризма в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без резултат приключи заседанието на Историческата комисия София - Скопие
Без резултат приключи заседанието на Историческата комисия София - Скопие
Необикновена история: 102-годишна жена оцеля при испанския грип и два пъти пребори COVID-19
Необикновена история: 102-годишна жена оцеля при испанския грип и два пъти пребори COVID-19