Половината от изследваните с антигенни тестове в Бяла са заразени с COVID-19

от БНТ
18:12, 04.12.2020
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Близо половината от жителите на Бяла, които за месец бяха безплатно изследвани с антигенни тестове, са положителни за COVID-19. Малка част от тях обаче са склонни да си направят и PCR, и да се лекуват. Инициативата за безплатното тестване е на болницата и на общината, а целта е да се проследи как вирусът се разпространява, за да се вземат адекватни мерки за лечение.

Само за последните две седмици от безплатните антигенни изследвания са се възползвали над 680 жители на Бяла, които са социално слаби и пенсионери. Оказало се, че 46% са били положителни, но повечето са отказали да си направят PCR тест.

Димитър Димитров - и.д. управител на МБАЛ "Юлия Вревска" - Бяла: И не само че не отиват, а се самолекуват и второ-обикалят из целия град. Хора, които знаят че са болни, казват няма да се изследвам, защото аз знам какво ми е- всяка година имам бронхит по това време.

Затова от болницата ще предприемат мерки срещу безотговорността на някои граждани, като задължително ще вземат проби за PCR тест непосредствено след отчитане на положителен резултат на антигенния тест и клинични данни за заболяване. Изследването е имало и друга цел: пациенти, дошли да се лекуват за други заболявания, но с положителни резултати за COVID-19, да не се допускат до отделенията, а да се изолират в друг сектор.

Димитър Димитров - и.д. управител на МБАЛ "Юлия Вревска" - Бяла: Там да си изчакат PCR-а и да се предприемат необходимите действия- дали се налага интензивно лечение и отиват в Русе и когато не се налага, отиват при нас.

Болницата в Бяла разполага само с 31 легла за заразени с коронавирус, а русенските лечебни заведения са препълнени.

Автор: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Запалиха коледните светлини на елхата в Благоевград
Запалиха коледните светлини на елхата в Благоевград
Как ще протече ваксинацията срещу COVID-19 у нас (ОБЗОР)
Как ще протече ваксинацията срещу COVID-19 у нас (ОБЗОР)