НОВИНИ

В Бургас пристигна първият фризер за съхранение на ваксини срещу COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
12:10, 07.12.2020 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
Още

В Бургас пристигна първият извън столицата фризер за ваксини срещу COVID-19.

Той ще съхранява дозите за Югоизточния район, който обхваща областите Ямбол, Сливен и Бургас

Хладилната инсталация бе доставена днес до специално помещение в Регионалната здравна инспекция, където ще се съхраняват ваксините.

Д-р Величка Григорова, РЗИ-Бургас: От няколко дни се подготвя помещението за съхранение на ваксините, тъй като габаритите на фризера са доста по-различни от останалите устройства. За това беше необходимо да се разшири вратата, за да може да бъде вкаран фризерът.

Димитър Николов, кмет на Община Бургас: Трябваше спешно да се подготви помещение, самостоятелно помещение, виждате го. Да има контролиран достъп - има контролиран, защото е във вътрешния двор зад нашата сграда. Има охрана, има видеонаблюдение. Това помещение и фризера ще се обслужва от служителите на РЗИ.

До 6 месеца ваксините могат да останат във фризера, като ще се съхраняват при специална температура. Извън него срокът им е 5 дни.

Христо Царев, представител на фирмата-доставчик: Фризерът поддържа температура от - 40 до -86 градуса. 700 литра е капацитетът на този модел. Дозите от ваксината, която ще се съхранява е 175 500.

В Бургас общо 7 000 души подлежат на ваксинация в първия етап, след което ще се изготвят списъци и на останалите желаещи да се имунизират.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свлачище в Асеновград разруши улица и стигна до прага на къщите
Свлачище в Асеновград разруши улица и стигна до прага на къщите
Нийл Робъртсън триумфира на UK Championship след драматичен финал
Нийл Робъртсън триумфира на UK Championship след драматичен финал