НОВИНИ

Пловдивско училище повишава дигиталните умения по проект "Образование за утрешния ден"

bnt avatar logo
от БНТ
09:30, 07.12.2020
Чете се за: 01:21 мин.
Още

1940 училища и 60 детски градини в цялата страна работят по проект „Образование за утрешния ден“. Финансирането е по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ с подкрепата на Европейския социален фонд. Целта е образователните институции да се отворят към дигиталните технологии и да се прилага по-ефективен подход към всеки ученик.

Вече втора година училище "Св.Св. Кирил и Методий" в Пловдив работи по проект „Образование за утрешния ден“. Под формата на клубове по интереси учениците усвояват ключови дигитални умения, развиват допълнителни знания с помощта на информационните технологии и интернет.

Милена Симеонова, заместник-директор на СУ “Св.Св. Кирил и Методий“-Пловдив: Образование за утрешния ден“ е широко спектърен проект, ние работим по дейност 6, която е за ключови дигитални компетентности и сме на мнение, че учениците не просто трябва да получават някакво знание в училище, а трябва да получават знание, което да развиват практически в ежедневието си и особено, когато е подплатено във формата на игра.

Веселина Делчева, заместник-директор на СУ “Св.Св. Кирил и Методий“- Пловдив: Благодарение на участието ни в проекта миналата година закупихме 12 лего роботчета, както и един интерактивен дисплей, на който учениците могат да програмират.

Близо 70 ученици участват в проекта. Сред тях е групата на петокласниците, които получават основни познания за компютърно моделиране.

Как се организират училищата за дистанционно преподаване?

18 седмокласници посещават извънкласните часове на групата „Млад експериментатор“, която също е част от проекта. Учениците харесват часовете заради възможностите наученото на теория да бъде показано и на практика.

Иновативното образование не е нещо ново за училище “Св.Св. Кирил и Методий“. То е едно от първите в града, които използват облачните технологии, а от години учебното заведение работи по редица проекти.

Милена Симеонова, заместник-директор в СУ “Св.Св. Кирил и Методий“- Пловдив: Използваме всички възможности, които и Министерството на образованието ни предлага и нашите учители създават, за да може учениците да идват да се учат, да искат да учат, да не го приемат като натоварване.

Веселина Делчева, зам.-директор в СУ „Св.Св. Кирил и Методий“- Пловдив: Учениците още от малки са свикнали с технологиите и това за тях е съвсем нормален начин на преподаване и според мен те ще са много доволни, че по този начин им се предоставя новата информация, чувстват се в свои води и възприемането и затвърждаването на знанията и уменията става много по-бързо и лесно.

Развиването на дигиталните умения и извънкласните дейности се оказват особено необходими в условията на пандемия, когато обучението се налага да бъде дистанционно.

Репортер: Златка Далчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева ще участва в заседание на Съвета "Външни работи" в Брюксел
Екатерина Захариева ще участва в заседание на Съвета "Външни работи" в Брюксел
Разкриха загадката на монолита в Юта
Разкриха загадката на монолита в Юта