НОВИНИ

Как се организират училищата за дистанционно преподаване?

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:09, 13.11.2020
Чете се за: 01:36 мин.
Още

Все още няма решение на национално ниво всички ученици да преминат към онлайн обучение. Към момента 40% от учениците се обучават дистанционно по решение на областните щабове, а 5 % след разрешение на просветния министър. Как се справят училищата в големите градове в страната, вижте?

Така започва виртуалната разходка и изучаването на Северна Америка за шестокласници в основно училище "Цар Симеон 1" във Варна. Засега децата се справят добре. Трудностите са били при обучението през пролетта, като при всяко ново нещо. Радостина Николова е присъствено с петокласници, но онлайн с по-големите ученици.

"Понякога контролът в класната стая дори с един поглед на учителя би могъл да се осъществи. Силно казано че можем ние да осигурим пълен контрол", каза Радостина Николова, учител в ОУ "Цар Симеон I", Варна.

Този, който желае, този който иска да учи, който е отговорен, който приема сериозно отговорността да учи, го прави и в присъствено и в дистанционно обучение.

В Бургас освен гимназистите и децата от 6 и 7 клас, на електронно обучение са и четвъртокласниците и петокласниците в 16 училища. В основно училище "Елин Пелин" в морския град 190 петокласници се обучават електронно.

"Наложи се, тъй като в пети клас имаме доста деца с грипоподобни симптоми, както имаме и деца които са карантинирани", каза Пепа Запрянова, директор на ОУ "Елин Пелин" в Бургас.

Преди да се стигне до решението, е имало допитване и до родителите. Те са подкрепили идеята.

"Дори за месец, дори за два е необходимо да се направи тази мярка, защото всъщност е по-добре да е електронно, отколкото да е никакво обучението", каза Владимира Влахова, родител.

"При по-малките ученици от първи до четвърти клас, защото при тях трябва да има винаги присъствие на родител. Нито един родител няма да е спокоен ако отиде на работа и остави само детето си", каза Галена Танева, родител.

В област Бургас учениците под карантина са близо 800, а от началото на учебната година заразените учители в областта са близо 90. В област Русе всички ученици от 5 до 12 клас са на електронно обучение от разстояние. Причината - голямата заболеваемост на педагогически персонал. От днес до 26 ноември учениците от 6-12 клас в столицата са изцяло онлайн.

"Мненията на родителите са разделени, което е нормално. всеки има своето мнение. Мненията на учителите също са отчетени, мненията на медицинските специалисти, които са много важен фактор във вземането на решения, също са взети под внимание", заяви Дончо Барбалов, зам.-кмет на София.

Засега петокласниците се обучават присъствено. В столичното 51-во училище 18 от учениците са в този пети клас са на присъствено обучение, 12 от тях са си вкъщи.

"В момента докато се оправят нещата ще редуваме тези присъствено и онлайн в нашето училище можем да ги правим и съвместно и така ще бъде", обясни Асен Александров, директор на 51 СУ "Елисавета Багряна".

От днес в столицата родителите по своя преценка ще решават дали да пращат децата си в детските градини и ясли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец преотстъпи Жоржиньо в Египет
Лудогорец преотстъпи Жоржиньо в Египет
Ясни са групите за финалите на ATP в Лондон
Ясни са групите за финалите на ATP в Лондон