НОВИНИ

Управляващи и опозиция се скараха заради Закона за личната помощ

Николай Минков
от Николай Минков
10:06, 13.11.2020
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Със скандал започнаха дебатите по промените в Закона за личната помощ, внесени от Министерския съвет. С гласовете на мнозинството парламентът не прие предложението на левицата точката да отпадне от дневния ред, което разпали дебата в пленарната зала.

Антон Кутев, депутат от БСП: "Защо се налага да осакатите Закона за личната помощ. Осакатявайки го, вие всъщност осакатявате десетки хиляди човешки животи. Когато се определи 168 часа ставка за личните асистенти или по 8 часа само в работни дни, вие всъщност ги убивате тези хората, тъй като няма как човек да живее само 8 часа, а 24 часа - какво правиш тогава? Спираш да дишаш ли?! През празниците, който сменя памперсите, кой ги вдига да отидат до тоалетна, кой ги слага на инвалидна количка? И вие утре като седнете да закусвате в събота ще мислите ли кой ще ги нахрани в събота. Това е форма на предателство от най-тежък вид, което вие си позволявате да правите... Тези хора не са ползватели, те са хора с увреждания, а голяма част са с тежки увреждания, вие и терминологично ги ограничавате в закона. Единствената ви цел е как да вкарате бюджета в това, които са ви позволили. Този някой не ви позволява да дадете още 100, 200, 300 млн. лв., а в същност милиард и половина се хвалите, че давате за саниране. Къде са 800 млн. за хората с увреждания, кое не ви достига, за да спазите приетия Закон за личната помощ... Такова осакатяване на закона е престъпление. Това е срам за всички, които гласувате днес за“.

Снимка: БГНЕС

Управляващите не се съгласиха и обвиниха опозицията в арогантност.

Светлана Ангелова - депутат от ГЕРБ: "Вземам репликата, провокирана от вашето арогантно изказване, защото е напълно насочено и манипулативно. Промените в закона целят запазване на часовата месечна ставка за личните асистенти. Парите за лична помощ се увеличават двойно, като за тази година са 92 млн. лв., а за следващата - 214 млн. лв. Коефициентът за заплащане е 1,2 за асистентите, но се увеличава минималната работна заплати. Така асистентите ще получат по-високо заплащане от тази година. През тази година са сключени договори с 33 000 ползватели на лична помощ. Как да не работи закон. Това са цифрите. Нека се опираме на фактите и цифрите, а не на манипулациите.“

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поспишил се справи с Милман за място на полуфиналите
Поспишил се справи с Милман за място на полуфиналите
Д-р Киров: Бързите антигенни тестове трябва да бъдат признати официално
Д-р Киров: Бързите антигенни тестове трябва да бъдат признати официално