НОВИНИ

Граждани против идеята улица "Съборна" да стане пешеходна

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
09:06, 13.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

В София - живеещи на улици "Съборна"," Патриарх Евтимий" и "Шишман" протестират срещу намерението на столичната община да ги превърне в пешеходна зона. Хората се притесняват, че няма къде да паркират автомобилите си, както и че магазините в района ще фалират, а на тяхно място ще се появят заведения, които ще нарушат спокойствието на тези улици.

Според общинския съветник Борис Бонев, съвносител на проектите, превръщането им в пешеходна зона е заложено в предизборната програма на кмета Фандъкова и се прави, защото в момента София е един от най-замърсените градове в Европа.

Част от столичната улица "Съборна" става пешеходна

Според участниците в днешния протест, проектите, внесени от "Спаси София" за затваряне на улиците за автомобили са базирани на неверни данни за броя на преминалите коли и пешеходци.

"Искаме да се провери в камерата на архитектите дали всичките решения за "Съборна", които се планират не са свързани с нарушения в общия устройствен правилник на на София", каза Елисавета Гурова,ул. "Съборна".

"Проблемът за улица "Шишман" е отново изкривена статистика, грешни данни. Ако стане пешеходна зона, двете училище и детската градина, които са на улицата няма как да се обслужват от родителите. Не ни трябва нова Витошка със заведения за алкохол и около тях деца", обясни Венцислав Банчев, ул. "Шишман".

Жители на столичната улица "Фритьоф Нансен"пък протестираха срещу проект улицата, която сега е еднопосочна да стане двупосочна.

"Искаме Фандъкова най-после да вземе някаква позиция. Не може две години да се правят че ни няма", каза Марио Рангелов, ул. "Фритьоф Нансен".

Според съвносителя на проектите Борис Бонев,всичките очаквани провени са залегнали в предизборната програма на кмета Йорданка Фандъкова.

Протест срещу решението столичната улица "Съборна" да стане пешеходна зона

И няма как да се гарантира паркомясто на всеки, който живее в центъра на София.

"Всичко, което аз правя, е заложено във всички стратегически документи на СО. В момента София е един от най-замърсените градове и трябва да се вземат мерки", заяви Борис Бонев, НПО "Спаси София".

Дебатите по проектите за преобразуването в пешеходни зони на улиците "Съборна", "Шишман" и "Патриарх Евтимий" продължават и на следващите заседания на столичните общински съветници.

Още за притесненията на протестиращите вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борис Бонев: Вярвам, че софиянци искат чист въздух и пешеходни зони
Борис Бонев: Вярвам, че софиянци искат чист въздух и пешеходни зони
Марияна Николова: Ще имаме зимен сезон
Марияна Николова: Ще имаме зимен сезон