НОВИНИ

Марияна Николова: Ще имаме зимен сезон

bnt avatar logo
от БНТ
08:09, 13.11.2020
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Държавата и туристическият бранш трябва да обединят усилия, за да могат да се справят с икономическата криза. Зимен туристически сезон ще има. Това каза в "Денят започва" вицепремиерът Марияна Николова, която от седмица провежда срещи с хотелиери и ресторантьори в зимните ни курорти.

Над 30 000 работни места са запазени по мярката 80/20. Не можем да говорим за добър сезон, но ще имаме сезон, каза още министърът на туризма. Възможно е да бъде направен компромис за вечерния час на ресторантите за празниците.

"От неделя вече съм на терен в зимните курорти. Бях в Боровец и в Банско. С моя заповед бяха утвърдени указания, които са задължителни за всички места за хранене и развлечения. Противоепидемичните мерки са задължителни както за хотелите, така и за лифтовете и съоръженията. Единните правила са въведени на публично и достъпно място, обезпечени са местата за хранене с необходимата дистанция. Ние ще имаме сезон, не можем да говорим, обаче за добър сезон", уточни Николова.

Въвеждат единни правила за безопасност в курортите през новия зимен сезон

Понятието турист се промени. Хората вече имат други изисквания, уточни Николова. Ние отново ще залагаме на вътрешния туризъм. За първите 8 месеца на годината над 2,7 милиона българи са посетили нашите курорти. Отново ще залагаме на българите, както и на балканските страни, коментира Николова.

В момента се разглеждат заявленията за предоставяне на държавна помощ за туроператорите. Очаква се средства да получат и екскурзоводите, каза още министър Николова.

Целия разговор с Марияна Николова във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Граждани против идеята улица "Съборна" да стане пешеходна
Граждани против идеята улица "Съборна" да стане пешеходна
Д-р Даракчиев: В Смолян има застаряващо население, затова смъртността от COVID е по-висока
Д-р Даракчиев: В Смолян има застаряващо население, затова смъртността от COVID е по-висока