НОВИНИ

Д-р Даракчиев: В Смолян има застаряващо население, затова смъртността от COVID е по-висока

bnt avatar logo
от БНТ
08:02, 13.11.2020
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Област Смолян се справя сравнително добре с кризата на епидемията, но се сблъсква със специфични проблеми. От началото на пандемията заболелите са над 1250, болниците все още имат капацитет, но смъртността от COVID-19 е голяма.

Една трета от капацитета на областната болница - 94 легла, са отделени за COVID пациенти и са обезпечени с медицински персонал. Тук се намира единственото Инфекциозно отделение, както и Отделение за интензивни грижи.

"Към момента на лечение имаме 60 пациенти, от които 6 са на интензивно лечение. Имаме свободен капацитет и имаме всичко необходимо, за да се справим", съобщи в "Денят започва" д-р Марин Даракчиев - директор на МБАЛ-Смолян.

Има точен алгоритъм как да бъдат придвижвани пациентите до областната болница и добро взаимодействие с Центъра за спешна медицинска помощ. Случаите на късно постъпили в болницата пациенти се дължат на факта, че самите болни късно са потърсили помощ, увери директорът.

В "червената" зона: Затягат мерките в Смолян

Големия брой на смъртните случаи д-р Даракчиев обясни с демографския профил на района.

"В областта имаме застаряващо население и по тази причина има по-висока смъртност в областта. Средната възраст на починалите пациенти е 72 години", добави той.

Какво още каза директор на МБАЛ-Смолян вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марияна Николова: Ще имаме зимен сезон
Марияна Николова: Ще имаме зимен сезон
Все повече се усеща недостигът на медицински персонал в Свищов
Все повече се усеща недостигът на медицински персонал в Свищов