НОВИНИ

Борис Бонев: Вярвам, че софиянци искат чист въздух и пешеходни зони

bnt avatar logo
от БНТ
09:07, 13.11.2020
Чете се за: 00:58 мин.
Регионални

Предложението улиците "Иван Шишман" и "Съборна" в София да са пешеходни предизвикаха разнопосочни реакции и напрежение.

"В момента София е един от най-замърсените и най-задръстените градове в Европа. Ако искаме това да продължи, тогава да, на всяка улица ще може да се паркира, няма да има пешеходни зони", каза в "Денят започва" независимият общински съветник Борис Бонев.

Ще се превърне ли улица "Съборна" в пешеходна зона

За улица "Съборна" той обясни, че тя се намира в центъра, точно до централната трансферна станция на метрото, както и до някои от най-натоварените трамвайни линии. Бонев посочи, че магазините на нея имат и служебни абонаменти, на които да спират хората, които зареждат.

"Всички тези решения са от години записани във всички стратегически документи на Столичната община - във Визия за София, в Плана за устойчива градска мобилност, във всички дългосрочни стратегии", заяви общинският съветник.

Столичани протестират срещу идеята улица "Съборна" да стане пешеходна

Той показа и предизборната програма на Йорданка Фандъкова, в която пише, че ще се изгражда пешеходна зона от бул. "Витоша" към Градската градина. Там се казва, че до 2025 г. се планира изграждането и на 160 км велоалеи.

"Как ще се изградят велоалеи, ако навсякъде, където започне изграждането, стават протести", попита Бонев.

Той заяви, че подкрепя тези предложения, защото вярва, че софиянци искат градът да е с чист въздух, да има пешеходни зони, безопасност на движението в София, а не градът да е паркинг за автомобили.

Има стратегии и планове на Столичната община за развитие на пешеходните зони и градския транспорт, те са публични и са обсъждани многократно. Гражданите са имали възможност да се изкажат многократно, така че общината трябва да си спазва обещанията, коментира още Борис Бонев.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майки от "Системата ни убива" протестират срещу Закона за личната помощ
Майки от "Системата ни убива" протестират срещу Закона за личната помощ
Граждани против идеята улица "Съборна" да стане пешеходна
Граждани против идеята улица "Съборна" да стане пешеходна