НОВИНИ

Д-р Брънзалов: Ваксината вече е в България - има 120 000 дози за 60 000 желаещи

bnt avatar logo
от БНТ
08:32, 07.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:12 мин.
Още

Факт е вече - ваксината е в България, има 120 000 дози за 60 000 желаещи и ваксинирането ще започне 2-3 дни след като бъде одобрено от Европейската комисия по лекарствата. Това заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз.

Ако се правят списъци на желаещи, първата стъпка е да се направят списъци на желаещи медици, категоричен е той.

Д-р Брънзалов обясни, че когато започне ваксинацията, всяка РЗИ ще трябва да има обратна връзка с общопрактикуващите лекари от всяко едно населено място за желаещите. Втората важна стъпка ще бъде къде да отидат те за поставяне на ваксината и в състояние ли ще са след 21 дни да се постави втората игла и да се завърши цикълът.

В бъдеще ще се издават сертификати кой е имунизиран - и на български, и на английски, допълни д-р Брънзалов.

Преди поставянето на ваксина няма да се прави антигенен текст. Пациентът ще бъде прегледан дали има клиника - ако няма симптоми, не е проблем. Ако пък вече го е изкарал, това значи, че ще има още повече антитела, обясни лекарят.

БЛС с отворено писмо: НЗОК се подиграва с българските медици

По повод твърденията на БЛС, че НЗОК бави и спъва финансирането на мерките, д-р Брънзалов обясни: Още в предходния анекс беше упоменато, че може да се правят безплатни PCR тестове, както и, че трябва да бъдат разкрити повече COVID отделения предвид нарастването на случаите на заразени. Само че, ако не беше нашето настояване, все още нямаше да имаме направления.

Не може да се подписва един нормативен акт, който влиза в сила от 1 ноември - на 25 ноември. Затова БЛС взе решение за отворено писмо към премиера Борисов.

Ние нямаме сигурност и след 1 януари какво ще се случаи относно работата ни, когато трябва да влезе следващия анекс. Аз не искам да го подписваме на 25 януари, категоричен е д-р Брънзалов.

Направление за PCR тест ще се издава и след положителен резултат от антигенен тест

Да, изпращаме електронни направления за PCR тестове вече, потвърди той. Процесът е необратим - оттук нататък все повече документи ще бъдат издавани в електронен вид, допълни лекарят.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как студентите от Велико Търново ще посрещнат празника си в условия на пандемия
Как студентите от Велико Търново ще посрещнат празника си в условия на пандемия
Започва изплащането на пенсии с добавка от 50 лв. и този месец
Започва изплащането на пенсии с добавка от 50 лв. и този месец