НОВИНИ

Кога язовирите "Порой" и "Ахелой" ще се свържат към мрежата на ВиК-Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
07:40, 07.12.2020 (обновена)
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Язовирите "Порой" и "Ахелой" са единствените варианти за спасение на Бургас от водна криза, за която разясни министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Досега двата язовира са използвани единствено за земеделски нужди, като предстои да бъдат свързани към мрежата на ВиК-Бургас, за да могат да се използват и за питейни нужди.

По закон, в случай на бедствено положение, строително-монтажните работи следва да бъдат извършени незабавно. Съоръженията се намират на територията на Несебър и Поморие.

Осигурено е финансиране за свързване на язовирите „Порой“ и „Ахелой“ с водоснабдителната система на Бургас

Юристите на община Бургас и ВиК в момента обсъждат вариантите за максимално съкратени срокове, обясни в сутрешния блок "Денят започва" Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас.

"Информацията ми е, че ВиК-Бургас ще бъде финансирано за извършване на всички тези строително-монтажни дейности. Към настоящия момент приключват съгласуването на парцеларните планове, които са за двете трасета на тръбопроводите на териториите на община Несебър и Поморие, така че в много кратки срокове ще започне и изпълнението на тези трасета. Очаквам нашите действия да подпомогнат резерва от водни запаси на територията на Бургаска област и да изкараме едно спокойно лято, а и не само това", допълни Чолаков.

В сряда се очаква решение на Министерския съвет, с което управлението на двата язовира да бъде предоставено на Областната управа, която пък ще предостави водните басейни за стопанисване на ВиК-Бургас.

Вижте повече във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Автор: Давид Сукнаров



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Шарков: Стоматолозите са в непрекъснат риск, а нямат достъп до регистъра на заразените
Д-р Шарков: Стоматолозите са в непрекъснат риск, а нямат достъп до регистъра на заразените
Пилотна ваксинация в Китай започна през октомври, хората се връщат към нормалния живот
Пилотна ваксинация в Китай започна през октомври, хората се връщат към нормалния живот