НОВИНИ

Осигурено е финансиране за свързване на язовирите „Порой“ и „Ахелой“ с водоснабдителната система на Бургас

осигурено финансиране свързване язовирите bdquoпоройldquo bdquoахелойldquo водоснабдителната система бургас
bnt avatar logo
от БНТ
14:07, 01.12.2020
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

През бюджета на „Българския ВиК холдинг“ ЕАД е осигурено финансиране за свързване на язовирите „Порой“ и „Ахелой“ към водоснабдителната система на Бургас.

Изготвени са графици, за да може да стане максимално бързо. Това съобщи в областния град днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

С изпълнението на проекта ще се осигури алтернатива за водоснабдяването в дългосрочна перспектива, а не само за 2021 г. и напомни, че през 10-15 години има периоди на цикличност със засушаване, като например към октомври 2007 г. водните количества в язовир „Камчия” са били сходни с настоящите.

Екоминистърът: Бургас е заплашен от безводие. Премиерът - водна криза няма да има

За Варна захранване ще бъде осигурено чрез превключване към деривация „Китка“. За да се намалят загубите на вода по нея, тръбата ще бъде подменена с европейския проект, финансиран по ОПОС, бенефициент по който е ВиК-Варна. Има вече подписани договори, обществена поръчка. Това няма да остане за сметка на варненци. Няма да има повишаване на цената на водата заради помпажното добиване на вода от дериваци „Китка”, подчерта Нанков. И добави, че е разработен механизъм за покриване на загубите на ВиК оператора. Това ще даде възможност поне два месеца по-дълго Бургаска област да черпи вода от язовир „Камчия“.

Осигуряването на вода за питейни нужди за хората е приоритет, подчерта Николай Нанков и обърна внимание на ангажираността на регионалното министерство към темата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тенисист получи осемгодишна забрана за провеждане на договорни мачове
Тенисист получи осемгодишна забрана за провеждане на договорни мачове
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: Арсенал-Рапид (Виена), двубой от груповата фаза на Лига Европа
Гледайте НА ЖИВО по БНТ 3: Арсенал-Рапид (Виена), двубой от груповата фаза на Лига Европа