НОВИНИ

Екоминистърът: Бургас е заплашен от безводие. Премиерът - водна криза няма да има (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
18:04, 27.11.2020
Чете се за: 02:57 мин.
У нас

Екоминистърът Емил Димитров обяви изненадващо в парламента, че има риск Бургас да остане без вода през месец май догодина, а земеделието да бъде изправено пред водна криза. Причината - сушата и некоординирано управление на язовирите. Часове по-късно, на разширено съвещание с трима ресорни министри, премиерът Борисов разпореди: да се предприемат всички мерки, за да има вода и за питейни нужди, и за земеделците.

Емил Димитров, който е министър от квотата на "Обединените патриоти", обяви три неща от трибуната на парламента: задава се криза с водата в земеделието, Бургас може да остане без питейна вода догодина, ресорни министерства воюват помежду си.

Земеделските язовири са пълни 40-45% при необходимост 75%, обясни той и предложи вода от енергийните язовири да бъде пренасочена към земеделските, а градовете да използват свои съществуващи сондажи за добив на питейна вода.

Минути по-късно министрите от квотата на ГЕРБ - регионалният министър Петя Аврамова и земеделският Десислава Танева, чиито министерства също имат отношение към управлението на водите у нас, го опровергаха: координацията е добра, изказването му е театралничене.

Накрая, събирайки и тримата, премиерът Борисов разпореди: да се освободи вода за земеделците, да се приемат мерки за осигуряване на вода за питейни нужди, да се рехабилитират напоителните системи.

Борисов проведе разширено съвещание с министрите Аврамова, Танева и Димитров

Дошъл да иска помощ от депутатите, екоминистърът Емил Димитров обяви: догодина предстои водна криза в земеделието.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Ще имате трети път избори - един път редовни, един път президентски и един път водни бунтове, защото обезпечеността е 40-45% към днешна дата. Аз телефон с Дядо Боже нямам, не знам дали ще вали.

Заради лоша координация с регионалното и земеделското министерство, според Димитров, Бургас също е заплашен да остане без вода месец май 2021 г.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Ще се случи Перник 2. От месец май в случай, че продължава да не вали, град Бургас и Южното Черноморие ще станат два пъти по-привлекателна туристическа дестинация. Освен прочутата Поморийска кал луга, жителите и гостите - ако има тогава все още - ще опитат от този момент и неизвестната Камчийска кал. Ще сложим салове в язовира, ще точим вода, ще чистим и ще пращаме на Бургас.

Министър Димитров предупреди за водна криза в Бургас, а през 2021-ва - и в земеделието

Язовир "Камчия", който захранва едновременно Бургас и Варна, е пълен 45%, според Димитров, при необходимост от 75%. Проекти за решаване на проблема били забавени заради бездействие в други ведомства, допълни той.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Някакъв си началник на кабинет в земеделието и зам.-министър не дават документите, за да започне строителството, както реши Министерският съвет. Цензурират премиера. Един метър изкопана тръба няма. На главата ми се качиха.

Опозицията определи казуса като характеризиращ управлението и поиска изслушване на премиера.

Корнелия Нинова, председател на ПГ на БСП: Чухте най-вярната, безкомпромисна оценка на управлението на Бойко Борисов. Хаос, безхаберие, частни интереси, кражби.

Мустафа Карадайъ, председател на ПГ на ДПС: От наша страна Ви призоваваме да поканите премиера, или да опровергае казаното и да гласуваме оставката на министъра, или да подаде оставка на целия Министерски съвет.

Кръстина Таскова, депутат от ПГ на "Воля": Единствено ние не сме участвали през всичките тези години и по никакъв начин не носим вина за състоянието на водните ресурси в държавата.

Минути по-късно министърът на земеделието Десислава Танева и регионалният министър Петя Аврамова отговориха на Димитров. Според Танева колегата ѝ бил разстроен заради скорошното му заболяване с коронавирус.

Десислава Танева, министър на земеделието и храните: Да, ние сме в тежко време, пандемия, да, всеки преминава през някакви изпитания, чувства не достатъчно грижа за себе си, но все пак трябва да осъзнаваме отговорността на позициите, които заемаме.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството: Приемам неговото изказване в НС като хвърлени в общественото пространство хаотични разсъждения.

Водна криза няма да има, предприемат се мерки, докладва министър Димитров на премиера Борисов

Часове по-късно премиерът свика разширено съвещание с тримата министри.

Бойко Борисов, министър-председател: Това трябваше в среда да ми го кажеш на Министерски съвет, нямаше днеска да сме в криза, но... Ами Вие ковиди и много задачи. Ами и аз бях болен и ти беше болен. Знаеш как изкарахме тежко на нашите години, но както и да е.

Премиерът разпореди: да се подобри координация между институциите, Националният координационен център в МОСВ да получава информация за язовирите ежедневно, да се рехабилитира напоителната система.

Бойко Борисов, министър-председател: По Напоителните системи - ние имаме за 850 млн. лв. проект по Плана за възстановяване, за да можем да възстановим напоителните системи или да ги доизградим. До тогава обаче, максимално бързо от "Белмекен" каскадата, тези няколко много уязвими места, които имаме в момента, ги рехабилитирайте сега, за да използваме зимата снеговете, дъждовете, да си напълним язовирите.

Градовете да си ползват собствените сондажи за вода.

Бойко Борисов, министър-председател: Важното е да освободим вода от язовирите и за земеделците.

След като помири министрите си Борисов им заръча да работят.

В крайна сметка стана ясно, че засега водна криза няма да има.

Репортери: Александър Марков, Десислава Маркова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дебитът на "Камчия" намалява - решението е да се свържат язовирите "Ахелой" и "Порой"
Дебитът на "Камчия" намалява - решението е да се свържат язовирите "Ахелой" и "Порой"
Пенсионер от Ямбол изобрети иновативно тоалетно казанче
Пенсионер от Ямбол изобрети иновативно тоалетно казанче