Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Мария Габриел: За следващите 7 години "Хоризонт Европа" е с бюджет 94,5 млрд. евро

bnt avatar logo
от БНТ
17:44, 27.11.2020
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Европейската комисия дава 1 млрд. евро за научни проекти и иновации в сферата на опазване на околната среда. Това ли е първата стъпка към Зелената сделка? Кой, от кога и как може да кандидатства за финансиране по тази линия?

"Зелената сделка е водещ приоритет за ЕК и първата директна и конкретна стъпка към нейното изпълнение е благодарение на програмата "Хоризонт 2020", отбеляза българският еврокомисар Мария Габриел за "Светът и ние".

Има отворена покана за проекти, крайният срок е 26 януари, има 10 теми, по които приканваме всички да кандидатстват, съобщи тя.

"Включват теми, свързани с кръговата икономика, с енергийната ефективност, минем през стратегията "От фермата до трапезата", и минем през това как гражданите могат по-активно да се включат", подчерта Мария Габриел.

Условието за участие е кандидатите да са юридически лица, да имат партньори в поне три държави членки или асоциирани към програмата "Хоризонт 2020 - Европа - партньори". Има нужда от кандидат от всички региони и от всички държави членки.

По рамковата програма за следващите 7 години "Хоризонт Европа" бюджет е увеличен със 7 млрд. евро, общо е 94,5 млрд. евро. - така тя се превръща в най-голямата в света за публична подкрепа на наука и иновации.

"С "Хоризонт Европа" ще търсим такива партньорства и такива програми, които да оказват влияние и да носят разлика в ежедневието, свързано с живота на гражданите, на регионите или на фирмите. Несъмнено ще продължим работата си в здравеопазването, силен акцент е мисията за борба с рака, искаме до 2030 г. да бъдат спасени 3 млн. човешки живота. "Хоризонт Европа" е с много силен акцент и за малките и средни предприятия, за стартиращите компании. Европейският иновационен съвет е предвиден с бюджет 10 млрд. евро - от него 70% са за малки и средни предприятия. За първи път инвестираме толкова директно и позволяваме на нашите фирми да създават пазари. Ще имаме мерки, насочени към страните от Централна и Източна Европа ще има специални механизми. Има и много силен акцент към младите учени", посочи българският еврокомисар.

Вижте цялото интервю във видеото.

Гледайте още от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал с полицейско насилие във Франция
Скандал с полицейско насилие във Франция
Оставиха в ареста Георги Йорданов, обвинен за убийството на баба си и дядо си
Оставиха в ареста Георги Йорданов, обвинен за убийството на баба си и дядо си