НОВИНИ

Президентът Радев: Бюджетът е неадекватен на текущите реалности, новите мерки са пожарни и закъснели

Вера Александрова
от Вера Александрова
14:25, 27.11.2020
Чете се за: 02:17 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС

Според президента Румен Радев хората у нас умират не заради коронавируса, а заради хаоса в управлението. Той отново призова всички да спазват необходимите мерки. Държавният глава определи като разоряващ бюджета за догодина, но посочи, че няма да му наложи вето. Каза още, че никой президент досега не е налагал вето на държавния бюджет, тъй като той е инструмент на правителството. Подчерта обаче, че управляващите трябва да мислят какво ще стане със страната и след своя мандат.

"Следващият кабинет ще бъде поставен в неблагоприятна ситуация - опоскана хазна, фалирали домакинства и бизнеси, нула реформи и в най-вероятно социални напрежения. Никой президент досега не е налагал вето на държавния бюджет, той е инструмент на правителството, но това правителство трябва да има съответния разум да мисли какво ще стане със страната и след него, не само да мисли в рамките на своя мандат", каза президентът.

Премиерът Борисов отговори на критиките на Радев за бюджета

Той коментира и мерките в страната заради коронакризата.

"Новите мерки за борба с коронакризата са пожарни и закъснели, говоря като пакет, не само здравни, икономически и социални. Използването на тази криза за пиар води до загуба на човешки животи. Българите умират не заради коранавируса, а най-вече заради хаоса в управлението на кризата и заради отказ на достъп до здравеопазване. Моят апел към всички е да спазваме мерките, за да разтоварим нашите лекари и медицински сестри, които работят извън предела на своите сили. Когато се налагат строги ограничения ,трябва с този пакет да се залагат и съответните социални и икономически мерки", убеден е президентът.

За решението на депутатите да отхвърлят предложението за свикване на Велико народно събрание, Радев каза: "Конституцията на управляващите завърши още по-славно, отколкото започна. Фарсът, който се разигра, е едно от най-грозните посегателства върху конституционализма в историята на България. Премиерът използва конституцията единствено да спечели още някой месец на власт с една цел - те да правят изборите по тяхната система. Това, което става в българския парламент, подходът към Конституцията - това е скандал, това е недопустимо в една правова държава".

Депутатите отхвърлиха предложението за свикване на Велико народно събрание

На въпрос с какви мотиви отказва назначаването на Даниел Митов за посланик в Румъния, Радев отговори: "Никъде в българската Конституция не пише, че президентът дължи обяснение на външния министър защо приема или отхвърля дадено предложение за посланик".

Президентът сподели и позицията си за Република Северна Македония:

"България в тази ситуация, след като не успя да включи нашите изисквания в преговорната рамка, трябва да даде съгласие за начало на преговорите, след като се признаят обективните исторически факти и когато процесът по изкореняване на езика на омразата и злоупотребата с нашата национална идентичност стане устойчив и необратим. Противното би означавало вместо да интегрираме желани партньори, да интегрираме проблеми. България е отговорна пред ЕС и не може да си го позволи.

Правителството години наред излъчваше щедри обещания за безусловна подкрепа за членството на Северна Македония в ЕС. Резултатът го виждаме днес. Твърде късно правителството се сети, че трябва да отстоява националния интерес и за това именно изпадна в изолация.

След неуспешния опит на правителството да убеди нашите европейски партньори, че условията на нашата рамкова позиция, приета с консенсус в парламента, трябва да бъдат заложени в преговорната рамка, затова сега ще бъде груба грешка ако премиерите Борисов и Заев изиграят някакъв театър за пред публиката и подпишат една от нова пожелателна декларация, какъвто е и договорът от 2017 г. - без ясни критерии, без механизми за верификация и без измерителни за изпълнение.

Ние имаме най-голям интерес нашите братя от Северна Македония да получат своята европейска перспектива и точно затова трябва да изчакаме да се успокоят емоциите. Трябва да се въоръжим с търпение за един открит спокоен разговор, така че да видим много ясно позициите на двете страни и да не се изкушаваме за бързи решения с имитация на триумф за европеизма от една страна и на конструктивизма в двустранните отношения от друга. Зад тази фасада продължават да гният проблемите от Титовия режим и неговата идеология".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият капитан на "Вълците" Бейли е диагностициран с деменция
Бившият капитан на "Вълците" Бейли е диагностициран с деменция
Вандали унищожиха коледната украса пред общината в Ловеч
Вандали унищожиха коледната украса пред общината в Ловеч