НОВИНИ

Министър Димитров предупреди за водна криза в Бургас, а през 2021-ва - и в земеделието

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
10:30, 27.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:51 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров предупреди парламента, че в Бургас ще се случи Перник 2 и че никой нищо не прави по въпроса. Той дойде изненадващо и използва правото си на министър да говори по всяко време пред депутатите.

Димитров алармира, че въпреки отчетите и предупреждения, въпреки написани 20 писма и проведени съвети по водите, няма изграден нито метър тръбопровод. Според него областни ръководства, партиен елит не реагират и така след три години безводие Бургас може да остане без вода през май.

Министърът предупреди и за водна криза в земеделието догодина, защото обезпечеността с води сега е 45%, а никой не знае дали ще вали. Изреди редица случаи на неузаконени водопроводи, въпреки молбите му. Той не е съгласен да се стоварва цялата вина върху МОСВ и смята, че министерствата воюват помежду си и цензурират, като не изпълняват дори взети на Министерски съвет решения.

Димитров покани парламентарните групи да излъчат по двама депутати от група, които да отидат в екоминистерството, за да ги запознае с обективната картина и да се обмисли как да се излезе от ситуацията.

"От месец май в случай, че не продължава да не вали, град Бургас и Южното Черноморие ще станат два пъти по-привлекателна туристическа дестинация. Освен прочутата Поморийска кал луга, жителите и гостите - ако има тогава все още - ще опитат от този момент и неизвестната Камчийска кал. Ще сложим салове в язовира, ще точим вода, ще чистим и ще пращаме на Бургас. Ще се случи Перник 2", заяви министър Емил Димитров.

От БСП коментираха, че този път не те, а министър от кабинета Борисов е дал оценка на управлението.

"Чухте най-вярната, безкомпромисна оценка на управлението на Бойко Борисов. Хаос, безхаберие, частни интереси, кражби, кражба от настоящето, но и кражба от децата и внуците ни в бъдеще", заяви Корнелия Нинова.

От ДПС поискаха премиерът да дойде в парламента, за да опровергае своя министър и да го освободи или да потвърди изнесената информация и да подаде оставката на кабинета.

"От наша страна Ви призоваваме да поканите премиера и или да опровергае казаното и да гласуваме оставката на министъра, или да подаде оставка на целия Министерски съвет", е мнението на Мустафа Карадайъ.

"Само ние, единствено ние, не сме участвали през всичките тези години и по никакъв начин не носим вина за състоянието на водните ресурси в държавата" каза Кръстина Таскова, депутат от ПГ на "Воля".

Премиерът не дойде, но дойдоха двамата министри, чиито министерства бяха споменати в емоционалното изказване на министър Димитров - министърът на земеделието и министърът на регионалното развитие. Десислава Танева и Петя Аврамова категорично опровергаха това, че не се върши работа, казаха, че са в добър диалог и работят заедно по всички тези въпроси.

"По отношение на твърденията за война с МРРБ, за първи път чух такава теза, по принцип МЗХ винаги има по скоро различна визия с МОСВ, но не и с МРРБ. Нещо повече - има решение и доклад от МС от 13 октомври, в което МЗХ е подкрепило вариант за решение по отношение на водоснабдядавеното на Бургас. Така, че всичко, което е трябвало да бъде направено от нашата система в подкрепа на тези въпроси, е направено", каза министърът на земеделието Десислава Танева.

"Във връзка с изявлението, което направи министър от правителството, от коалиционното правителство, за разлика от министър Танева, не го приемам неговото изказване в НС като обвинение, а като хвърлени в общественото пространство хаотични разсъждения", каза Петя Аврамова - министър на регионалното развитие и благоустройството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха наркопласьор на кокаин в Гоце Делчев
Задържаха наркопласьор на кокаин в Гоце Делчев
Депутатите прекратиха работата на временната комисия за нова конституция
Депутатите прекратиха работата на временната комисия за нова конституция