НОВИНИ

Кметът на Пловдив: Областният щаб трябва да поеме отговорност заради "Св. Мина"

bnt avatar logo
от БНТ
09:11, 27.11.2020
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Вчера стана ясно, че обявената за първа в страната изцяло COVID болница "Св. Мина" в Пловдив няма да лекува само пациенти с коронавирус.

Причината - липса на персонал и апаратура, както и недостатъчен финансов ресурс.

"Болница "Св. Мина" в предишния мандат беше пред закриване. Общото състояние на болницата не беше добро, но аз и моят екип решихме да я реанимираме и тя тръгна в много добра посока. Отпуснахме ѝ лимит, кредит, който тя започна да си го връща", заяви в "Денят започва" по БНТ кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Той допълни, че в болницата работят много добри лекари и тя няма да спре да лекува болни.

Защо се стигна до обявяването на "Св. Мина" за COVID болница?

"Комисия от експерти даде оценка на болницата и там ясно се вижда, че на тази болница ѝ трябват пари, за да бъде преструктурирана. Друг момент е, че местоположението не е от най-хубавите. Но така или иначе от областния щаб решиха болницата да бъде COVID. Въпреки всичко ние се съгласихме, община Пловдив реагира, в болницата има 60 болни в момента", коментира кметът.

Напрежение между общината, областния кризисен щаб и управата на болницата според него не би трябвало да има.

"Държа да подчертая, нищо, което сме взели като решение областен и общински кризисен щаб, ние го изпълняваме безпрекословно. Не е моментът за скандали. Вирусът покосява и млади, и стари, бедни и богати. Не подбира и партии", каза още Димитров.

Обрат: "Св. Мина" в Пловдив няма да е само COVID болница

Според кмета областният кризисен щаб, който е предложил болница "Св. Мина" за COVID болница, трябва да поеме отговорност. Той уточни, че не знае ще има ли друга само COVID болница в Пловдив.

Над 1 100 000 лв. са отделени за болницата, за да стане COVID болница, но според Димитров от тези пари нищо не е усвоено.

"На общинска сесия искахме да прехвърлим 100 000 лв., за да може да си купят консумативи и стана един общински съветник, който каза, че няма нужда да се купуват консумативи. Ние искахме да ги дадем на директора на болницата, той да прецени къде да бъдат насочени парите, стана един съветник и каза: да ги дадем за премии и заплати. Това не трябва да става, популизъм в днешно време не ни е нужен, но някои хора не го разбират", категоричен беше кметът.

"Св. Мина" в Пловдив от днес лекува за своя сметка

Димитров заяви, че е говорил с образователния министър в Пловдив да заработи детска градина за децата на медиците на първа линия.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледни светлини грейнаха в Мадрид
Коледни светлини грейнаха в Мадрид
Александър Сиди: Това е бюджетът на изпълнените обещания
Александър Сиди: Това е бюджетът на изпълнените обещания