НОВИНИ

Проф. Чорбанов: До Нова година ще имаме българска ваксина срещу COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
07:31, 27.11.2020
14483
Чете се за: 01:21 мин.
Здраве

Съгласно плановете, които изпълняваме, до Нова година ние ще имаме в ръка ваксина.

Това заяви в "Денят започва" по БНТ началникът на Лабораторията по експериментална имунология към БАН проф. Андрей Чорбанов. И допълни, че все още бъдещата ваксина не се тества, защото трябва да мине през много теоретични постановки, за да се покаже, че тя е ефективна. Вече обаче има и доброволци за тестването ѝ.

Професорът не смята, че ще се постигне минимизиране на щетите с новите мерки, защото разпространението е много широко, но се надява, че много скоро потенциалните вирусоносители ще намалеят, защото повечето хора са се срещнали с вируса.

"Броят позитивни случаи далеч не е добър, защото има много хора, на които са правени многократно тестове, но стана ясно, че системата не ги отчита като многократно тестване на човек кога ще излезе от позитивизма, да кажем като резултат, а се отчита всеки път като нов човек, което на практика прави фалшиво по-голям брой тествани хора, на практика те са по-малко", каза той.

Но според него трябва да се знае, че, имайки предвид в огромния брой случаи, вирусът е безсимптомен, тези хора не са били тествани и по тази причина ние дори не знаем, че той е преминал през тях.

Новите мерки влизат в сила от 23.30 ч. днес

Според него към голяма степен статистиката в момента е гадателска.

"На вируса се приписват различни качества - като коварен, подъл и т.н. Това е парче молекула, недейте да ѝ вменявате такива човешки качества. Когато говорим за пандемия, не трябва да се подхожда емпирично - например с един калкулатор да се пресмятат проценти на населението, което далеч не е обективно заради неравномерното тестване и чисто нематематическия подход", коментира професорът.

И уточни, че за да е обективно, трябва да се затвори един цял квартал и да се тества, което не е нужно и няма да ни помогне по никакъв начин.

"Моята версия е, че малките деца и учениците, младите хора трябва да преминат максимално бързо през вируса на този етап, когато разпространението е много голямо, а няма как да бъдем предпазени по друг начин. Преминавайки вируса през тази много мобилна популация, ще даде възможност да няма кой да го пренася на рисковите групи", каза още проф. Чорбанов.

Според него голяма част от проблемите в здравната система идват оттам, че на доста уплашени хора им е било вменено, че ще прекарат много тежко заболяването и всеки позитивен е търсел форма да бъде наблюдаван от лекар.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичната 124-а детска градина е готова да приеме децата на медиците
Столичната 124-а детска градина е готова да приеме децата на медиците
Болницата в Бяла прави безплатни антигенни тестове на пенсионери и социално слаби
Болницата в Бяла прави безплатни антигенни тестове на пенсионери и социално слаби