Болницата в Бяла прави безплатни антигенни тестове на пенсионери и социално слаби

от БНТ
07:14, 27.11.2020
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Безплатни антигенни тестове ползват социално слабите граждани и пенсионерите от Бяла, Русенско. Те са осигурени от общината и от многопрофилната болница "Юлия Вревска”.

Фатме Мехмедова идва да си направи бърз тест от с. Ботров, където живее и работи. Тя е приятно изненадана, че за процедурата няма да плати нито стотинка.

"Тази сутрин като дойдох на работа, започнах да работя и по едно време ме заболя главата. Ходих на доктор. Тя ми каза: "няма да плащаш нищо, отивай на преглед”. Съпругът ми почина, безпаричие…”, разказа Фатме.

От ръководството на болницата решили да осигурят безплатните антигенни тестове, защото опитът им е доказал, че заради липса на средства много хора не си правят изследвания, а се самолекуват вкъщи.

"Статистиката, която показва, че в града има 100-ина заболели жители, ние считаме, че реалната бройка е много по-висока и с тези безплатни тестове бихме подпомогнали хората за диагностично уточняване и за вземане на адекватни мерки”, заяви и.д. директор на болницата Димитър Димитров.

В импровизираната лаборатория работят двама доброволци. Елвира Георгиева е служител в администрацията на болницата, но се е съгласила да помогне на медицинския персонал, като взема пробите за изследване.

"Работим на две смени - от 6.00 сутринта до 14.00 ч. и от 14.00 до 22.00 ч. Днес започнаха да идват социално слаби - до момента 33-ма”, обясни тя.

"Единственото условие дадено лице да си направи тест е да бъде насочено от личен лекар или от специалист, а не всеки да идва самоволно”, допълни Димитров.

Безплатните антигенни тестове са осигурени с икономисани средства от културния календар на община Бяла и от бюджета на болницата.

"Имаме в момента 400 теста, които могат да станат и 600, и 800. Самата потребност ще покаже докъде ще стигнат нещата. Финансовите средства по никакъв начин не са нещото, което определя броя им и докога ще ги правим. Ще ги правим, докато има нужда от това нещо”, категоричен беше Димитров.

В беленската болница има 31 легла в COVID отделението, които не остават празни. Медиците се надяват с безплатните тестове да гарантират навременното лечение на пациентите, за да не се натоварват лечебните заведения.

"Когато вече дойдат пациентите в крайно тежко състояние, когато след няколко дни виждаме, че пациентите вече не са за неинтензивно лечение, каквато е нашата структура и се налага да ги превеждаме в болницата в Русе и тогава ситуацията е много тежка, защото и русенските лечебни заведения са претоварени”, коментира и.д. директор.

Заради нарастващия брой на заболелите от COVID се е наложило в борбата с инфекцията да се включат 26 медицински сестри от други отделения.

"Безкрайно съм благодарен на персонала, нито един човек не каза не ме интересува или да си пусне отпуск и неплатени панически”, каза още Димитров.

35 медицински служители са заразени с COVID инфекцията, а преди дни болницата изгуби своя директор д-р Ботьо Ботев.

Репортер: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проф. Чорбанов: До Нова година ще имаме българска ваксина срещу COVID-19
Проф. Чорбанов: До Нова година ще имаме българска ваксина срещу COVID-19
Погребаха Марадона. Фенове предизвикаха безредици в Буенос Айрес (Снимки)
Погребаха Марадона. Фенове предизвикаха безредици в Буенос Айрес (Снимки)